Burgemeester Joost van Oostrum. Foto: Rob Stevens
Burgemeester Joost van Oostrum. Foto: Rob Stevens

Handmatig tellen in het digitale tijdperk

Algemeen

BERKELLAND - Op 15 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Stemmen kunnen worden uitgebracht bij één van de 29 stembureaus in Borculo, Geesteren, Gelselaar, Haarlo, Ruurlo, Eibergen, Rekken, Beltrum, Neede, Rietmolen of Noordijk. Sinds 1 januari 2010 is het voor kiezers mogelijk om te stemmen in een stembureau naar keuze binnen de eigen gemeente. Burgemeester Joost van Oostrum is van plan op zijn fiets alle stembureaus te bezoeken en te verrassen met koekjes voor bij de koffie.

We leven dan wel in het digitale tijdperk maar sinds is vastgesteld dat de eerder gebruikte software gevoelig is voor hacken, zijn stringente eisen gesteld aan de procedure rond het stemmen. Bij de komende Tweede Kamerverkiezingen worden evenwel toch computers gebruikt. De computers worden echter alleen ingezet als telprogramma. De computers mogen niet op internet aangesloten zijn. Het gebruik van usb-sticks of andere digitale gegevensdragers voor het overbrengen van de stemuitslag naar de hoofdstembureaus en naar het centraal stembureau is verboden. De overdracht van gegevens zal enkel op papier plaatsvinden. De gemeenten verwachten de uitslag in de loop van vrijdag 17 maart, twee dagen na de verkiezingen, op kieskringniveau vast te kunnen stellen. Vervolgens gaat de Kiesraad de uitslag berekenen. Deze verwacht pas op dinsdag 21 maart de definitieve uitslag bekend te kunnen maken.

Joost van Oostrum: "Van het Rijk hebben we een cd-rom gekregen voor de verwerking van uitgebrachte stemmen op een 'standalone computer'. Een medewerker is vanmiddag naar de Action getogen om een kabel te halen voor de verbinding van deze computer met een printer. Er mogen geen data worden verzonden via de ether. Gegevens moeten met de hand in het programma worden ingebracht. Om die reden zullen we woensdag later op de dag alleen de totalen per partij beschikbaar hebben. Dat hoop ik in ieder geval. Pas donderdag wordt de definitieve uitslag bekend voor Berkelland. Het proces verbaal moet dan om 17.00 uur bij het hoofdstembureau in Arnhem liggen." De taak van het hoofdstembureau is het vaststellen van de stemtotalen in de kieskring. Voor de Tweede Kamerverkiezingen is Nederland verdeeld in twintig kieskringen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant