Burgemeester van Oostrum, Wijkagent Nijland, initiatiefnemer Wim Masman en enkele sectorbeheerders bij een van de WhatsApp borden aan een belangrijke toevalsweg van Ruurlo. Foto: Peter Vorderman
Burgemeester van Oostrum, Wijkagent Nijland, initiatiefnemer Wim Masman en enkele sectorbeheerders bij een van de WhatsApp borden aan een belangrijke toevalsweg van Ruurlo. Foto: Peter Vorderman

Boeven in Ruurlo zijn gewaarschuwd

Algemeen

RUURLO - Met een bescheiden bijeenkomst zijn afgelopen vrijdag 9 december de WhatsApp buurtpreventieborden aan de toevalswegen van Ruurlo formeel in gebruik genomen. Burgemeester Joost van Oostrum en wijkagent Tom Nijland toonden zich zeer ingenomen met de Ruurlose burgerinitiatieven.

Door Peter Vorderman

Gevraagd naar zijn opvattingen over buurtpreventie, verklaarde Van Oostrum deze initiatieven toe te juichen. "Buurtpreventie draagt absoluut bij aan de veiligheid en we zien het zich als een olievlek uitbreiden binnen onze gemeente. We zijn er zo enthousiast over, dat de gemeente Berkelland zelfs beperkt financieel bijdraagt aan het operationaliseren van dergelijke plannen", aldus van Oostrum. Zo zijn de WhatsApp buurtpreventie borden gefinancierd door de gemeente.
Procedure
Het aantal inbraken in Ruurlo kent helaas een stijgende lijn en er zijn reeds diverse WhatsApp-meldingen gedaan. Initiatiefnemer Wim Masman onderstreept het belang van het volgen van de juiste procedure en het betrachten van discipline. Masman: "Wij volgen het landelijke beleid van politie en gemeentes en hanteren ook de zogenaamde 'Saar procedure'. Dat komt erop neer dat bij het constateren van een verdachte situatie, altijd eerst 112 moet worden gebeld, alvorens een WhatsApp-melding te doen. Daarmee worden de buurtbewoners dan gealarmeerd. Ook is een goed signalement van de 'verdachten' belangrijk en kan worden opgetreden, indien dat zonder gevaar kan. Het plaatsen van niet relevante opmerkingen in de appgroepen drukken we vriendelijk maar onverbiddelijk de kop in".

112
Nog breed leeft het idee dat 112 alleen mag worden gebeld bij zeer ernstige en levensbedreigende incidenten. Wijkagent Tom Nijland ontzenuwt dit hardnekkige misverstand: "Ook als u constateert dat een persoon zich verdacht gedraagt of auto op een verdachte plek staat of rijdt, mag 112 worden gebeld. Een nauwkeurig signalement en kenteken zijn daarbij uiteraard zeer gewenst". Waar mogelijk komt de politie polshoogte nemen en slaat de gegevens in ieder geval op in haar databank, wat helpt bij nader onderzoek en recherchewerk. Ook kunnen verbanden worden gelegd tussen meldingen in de regio. "Die extra ogen en oren van het publiek, helpen de politie absoluut in de uitvoering van ons werk", aldus Nijland.

Verder geeft Nijland aan dat politie en gemeente nadrukkelijk voorstander zijn van de gehanteerde Ruurlo-brede aanpak. "WhatsApp groepen voor individuele straten, hoe goed bedoeld ook, werken eigenlijk contraproductief. Boeven bewegen zich immers door de gehele bebouwde kom en beperken zich niet tot specifieke straten. De aansluiting met andere wijken wordt daarmee gemist en het overzicht gaat verloren. Bovendien zijn dat ook vaak groepen voor gezellige babbels, terwijl in buurtpreventie groepen uitsluitend moet worden gecommuniceerd over acute onveilige en verdachte situaties en dan nog alleen nadat 112 is gebeld", licht Nijland toe.

Dekkingsgraad
Masman memoreert dat Ruurlo inmiddels ruim 350 deelnemers heeft, maar geeft ook aan dat dit aantal nog niet voldoende is. Hij roept de bewoners van Ruurlo op om zich als deelnemer op te geven en dat ook te vragen aan buren, vrienden en familie. "Het succes van onze buurt WhatsApp en dus een veiliger Ruurlo is immers afhankelijk van een voldoende dekkingsgraad over de gehele bebouwde kom". Met een veelbetekenende knipoog voegt Van Oostrum daaraan toe: "Het zou zomaar kunnen dat we binnenkort de dekkingsgraad en ook de alertheid van de Ruurlose bevolking eens gaan testen".

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant