Het nieuwe organisatiecomité van de Open Monumentendag Berkelland. Foto: Liesbeth Spaansen
Het nieuwe organisatiecomité van de Open Monumentendag Berkelland. Foto: Liesbeth Spaansen

Open Monumentendag Berkelland in een nieuwe jas

Algemeen

BERKELLAND - Het Berkellandse organisatiecomité steekt de Open Monumentendag in een nieuw jasje. Door de samenwerking te zoeken met verschillende partijen en die met elkaar te verbinden, wil zij de Open Monumentendag laten groeien tot een laagdrempelig en aantrekkelijk evenement. Ook wordt er op deze dag voor het eerst de Berkellandse Erfgoedprijs uitgereikt aan iemand of een groep of stichting die zich heeft ingezet voor Berkellands erfgoed of daarover heeft geschreven. Dit jaar wordt Open Monumentendag in Berkelland op 10 september van 10.00 tot 17.00 uur gehouden en staat net als in de rest van Nederland in het teken van iconen en symbolen.

"Berkelland heeft 330 monumenten, twee beschermde dorpsgezichten en een historische buitenplaats. Genoeg om te bezoeken zou je zeggen. Maar veel monumenten zijn niet te bezoeken en ook veel mensen kennen deze plekken in hun eigen omgeving niet eens. Samen met de gemeente, het Cultuur- & Erfgoedpact Achterhoek, de Erfgoedkoepel en Achterhoek Toerisme willen we de Open Monumentendag in Berkelland een flinke impuls geven", zo ambieert het nieuwe comité.
Er wordt nu volop gewerkt aan een aantrekkelijk programma voor inwoners en bezoekers. Iedereen kan in de eigen woonplaats kennis maken met bekend en minder bekend erfgoed. Dat zijn de traditionele monumenten zoals de kerk en de molen, maar dit jaar kan ook even binnen gekeken worden bij mensen thuis die volop aan het restaureren zijn of die een leuk verhaal kunnen vertellen.

Grote openingsbijeenkomst
De dag wordt om 10.30 uur geopend met een grote en gevarieerde opening in de Grote kerk van Neede. Daar wordt bekendgemaakt welke van een tiental genomineerden de eerste Berkellandse Erfgoedprijs ontvang. Wethouder cultuur en erfgoed Joke Pot reikt de prijs uit.
Onder leiding van Willem te Voortwis van het Cultuur- & Erfgoedpact wordt een muziekstuk uitgevoerd die daarna op verschillende bijzondere locaties in Berkelland opduikt. Ook zijn in de kerk de beelden te zien, die afgelopen voorjaar opnieuw tentoongesteld zijn. Iedereen is daar welkom.
De hele dag zijn in alle grote en kleine kernen activiteiten opgezet rondom monumenten en rondom het thema Iconen en Symbolen. Eind augustus verschijnt bij deze krant een speciaal Open Monumentendag magazine. Deze programmakrant staat helemaal vol met alle activiteiten en locaties die zaterdag 10 september te bezoeken zijn. Iedereen kan dan op basis van de beschikbare tijd en interesse een eigen 'menu' samenstellen.

Iconen en symbolen
De landelijke Open Monumentendagen 2016, in het weekend van 10 en 11 september, staan in het teken van iconen en symbolen. Daarmee wordt bij deze dertigste editie van het evenement verwezen naar beelden en tekens met een bijzondere extra betekenis, die zichzelf overstijgt. In monumenten zie je ze overal: van binnen en van buiten, in ornamenten, in reliëfs, in schilderingen. De monumenten zelf kunnen ook iconische waarde hebben in het landschap of in de stad, zoals kerktorens, molens, stadhuizen en kastelen.

Cultuur- & Erfgoedpact Achterhoek
In juli en augustus worden door het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek video's gemaakt die begin september op YouTube gedeeld worden. Aan de hand van verhalen over monumenten worden kinderen van een aantal geselecteerde Berkellandse scholen uitgenodigd om samen met ouders en grootouders op 10 september in of bij monumenten opdrachten uit te voeren of antwoorden te vinden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant