Opening Nationale Sportweek.
Opening Nationale Sportweek.

Berkelland gaat door met Achterhoek in Beweging

Algemeen

In 2016 eenmalig maximaal 10.000 euro beschikbaar

BERKELLAND - Het succesvolle initiatief 'Achterhoek in Beweging' gaat door. Er zijn de afgelopen jaren positieve resultaten behaald na intensieve samenwerking van de acht Achterhoekse gemeenten. Wethouder Han Boer: "Berkelland en de regio hebben hier ook aantoonbaar van geprofiteerd. In 2015 hebben wij bijvoorbeeld ruim 500.000 euro subsidie ontvangen voor projecten van de atletiekvereniging ASV en RTC De Stofwolk".

Daarom heeft ook Berkelland besloten het initiatief voort te zetten. In 2016 wordt eenmalig maximaal 10.000 euro beschikbaar gesteld. Voortzetten betekent doorgaan met uitvoeren en opstarten van gezamenlijke projecten, delen van kennis tot verdeling van taken op deelgebieden. Om op de lange termijn deze ambitie hoog te houden moet er een toekomstbestendige organisatievorm komen.

Vitale Achterhoek
In het najaar van 2015 hebben de gemeenten wederom samen een sportkader en uitvoeringsagenda 'Vitale Achterhoek 2016 tot en met 2019' opgesteld. In het sportkader zijn de speerpunten voor komende jaren vastgelegd. De regionale ambitie is om een gezonde samenleving te realiseren in een groeiende en b(l)oeiende Achterhoek waarbij iedereen meedoet.

Wij willen bereiken: dat iedereen kan sporten; sportverenigingen vitaal zijn; er een optimale spreiding is van bovenlokale sportvoorzieningen; sport als middel optimaal wordt ingezet in het sociale domein; dat sportvoorzieningen verduurzaamd worden en de verbinding sport en economie tot stand komt.

Iedereen doet mee
De regionale ambities sluiten aan bij de visie van de gemeente en provincie. De twee speerpunten voor 2016 tot en met 2020 ("iedereen doet mee" en "een groeiende en b(l)oeiende Achterhoek") sluiten aan bij de lokale speerpunten van de gemeente (en de provincie): Iedereen kan meedoen aan een leven lang actief bewegen; Er is een actieve en gezonde leefstijl onder alle inwoners; Sport-inclusief denken: samenwerking tussen sport, onderwijs, cultuur, gezondheid en economie is versterkt; herijking van binnensportaccommodatiebeleid (optimaliseren lokaal / regionaal); ambities op het gebied van duurzaamheid.

De regionale samenwerking en het sportkader biedt kansrijke mogelijkheden om gezamenlijk projectaanvragen te doen voor provinciale cofinanciering. Bovenlokale samenwerking is een voorwaarde om voor provinciale cofinanciering in aanmerking te komen.

Slagvaardige organisatie
Om ervoor te zorgen dat de vele projecten op de lange termijn aansluiting vinden bij de Achterhoekse infrastructuur en er meer partners bij Achterhoek in Beweging betrokken worden, met behoud van slagvaardigheid, is het van belang dat het goed georganiseerd wordt. In 2016 zal naast de uitvoering van de projecten een voorstel voor een slagvaardige organisatie worden uitgewerkt en geïmplementeerd. De resterende jaren zal Achterhoek in Beweging hiermee een zichtbare organisatie zijn die op een actieve manier een steentje bijdraagt aan een vitale Achterhoek; Iedereen doet mee en de Achterhoek groeit en bloeit.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant