Afbeelding

'Kunst dat het netvlies kidnapt'

Kunst en Cultuur

Gorssel - Uniek aan More in is dat er nergens in het land zo'n grote collectie aan realistische kunst te zien is dan in het vanaf 2 juni geopende museum in Gorssel.

Het oude stadhuis vormt de entree van het lichte, paviljoen-achtige gebouw met zeven tentoonstellingsruimten dat Hans van Heeswijk architecten ontwierp. Van Heeswijk is zeer te spreken over het resultaat nu de kunstwerken bijna allemaal hun plaats hebben ingenomen. "Het heeft een hele luchtige, ruime en open sfeer gekregen." Voor de architect een bijzondere aangelegenheid om ook eens in de Achterhoek te kunnen werken. Van Heeswijk is verantwoordelijk voor Het Maurtishuis, de Hermitage en het Van Gogh museum, waarvan de verbouwing bijna is afgerond, dus enige ervaring met musea heeft hij zeker. "In 2011 heb ik voor het eerst contact gelegd met Hans Melchers en dat we de verbouwing in zo'n korte tijd hebben kunnen afronden, is eigenlijk wel heel bijzonder."

De openingsexpositie geeft een bijzonder beeld van het Nederlands realisme van de afgelopen honderd jaar. Werken van begin twintigste eeuw van Sal Meijer, Jan Mankes en Charley Toorop, het latere werk van de Grote Vijf van het modern realisme: Carel Willink, Pyke Koch, Wim Schuhmacher, Raoul Hynckes en Dick Ket maar ook hedendaags realisme van Philip Akkerman, Lotta de Beus en Annemarie Busschers. Ook werk van fotografen als Paul Huf en Erwin Olaf.

Steeds precieser
Ype Koopmans staat in zaal zes van de lichte en ruime bovenverdieping. Een klei-object midden in de zaal springt direct in het oog. Het is een werk van Tobias Schalken; een fragiel vrouwfiguur, dat er liggend op bed verdrietig en bijna eng realistisch uitziet. "Aan dit werk kun je zien dat realisten steeds preciezer zijn gaan werken. Je ziet de dieper liggende aderen en de bijna doorzichtige huid", legt de artistiek directeur uit. Hij ziet er tevreden uit, staand in de ruimte die voor hem misschien wel het meest duidelijk toont wat Koopmans als conservator wil laten zien; kunst tonen dat het netvlies kidnapt. "Het werk trekt je aan of je wilt of niet. Het nodigt bijna uit tot aanraken maar dat is natuurlijk niet de bedoeling."

De collectie van het museum bestaat uit 1300 werken waarvan er tijdens de openingsexpositie 'slechts' zo'n 200 te zien zijn. Voor de toekomst belooft dat dus heel wat maar de huidige expositie zal nog tot eind dit jaar blijven hangen.

Het museum, waarvan de collectie van Hans Melchers de basis legde, heeft het grootste aantal werken van magisch realist Carel Willink. Hij wordt nog steeds gezien als een van de grootmeesters van het genre. Willink was zeer ambitieus en wilde uitblinken in precisie en technische perfectie. Uijterwaal: "Voor de werken van Willink moet de tweede locatie, Kasteel Ruurlo, een passende plek gaan bieden. De verbouwing is eind zomer afgerond maar de opening zal op zijn vroegst rond Pasen 2016 worden."

Vanaf 2 juni is More open van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. De entree kost 15 euro ( kinderen 10 euro). Korting voor museumjaarkaarthouders wordt dit jaar nog niet geboden.


www.museummore.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant