Gemeentehuis Berkelland in Borculo. Foto’s: Rob Weeber

Gemeentehuis Berkelland in Borculo. Foto’s: Rob Weeber

College legt visie op religieus erfgoed voor aan gemeenteraad

Religie

BERKELLAND - Burgemeester en wethouders leggen de visie op religieus erfgoed ter vaststelling voor aan de gemeenteraad. De visie geeft om te beginnen een overzicht en inzicht in de stand van zaken van het religieus erfgoed in de gemeente. 

Deze visie beschrijft de rol van de gemeente en is gebaseerd op gesprekken met kerkbesturen, kerkenraden en besturen van andere religieuze gebouwen. Het is erop gericht om bewustwording te creëren over de gevolgen van het verlies van de religieuze functie van dit erfgoed. Berkelland hoopt dat de religieuze gemeenschappen zich met deze visie gesteund voelen om met een goed plan te komen voor behoud en toegankelijkheid van deze religieuze gebouwen. Wethouder Arjen van Gijssel: “Naast de verbondenheid die mensen ervaren met de fysieke kerkgebouwen, zijn de gebouwen bij uitstek verbonden met geloofsgemeenschappen. Daarvoor zijn ze immers honderden jaren geleden gebouwd. Veel inwoners, gelovig of niet, hebben een emotionele band met de gebouwen omdat ze beeldbepalers zijn in hun dorp. Kerken zijn een plek van bezinning en ontmoeting. Dat is waardevol. Ook voor volgende generaties. Alle reden om hier zorgvuldig mee om te gaan.” 

25 kerkgebouwen: zes in religieus gebruik, negen in transitie en tien herbestemd. Het merendeel van de 25 religieuze gebouwen in Berkelland werd tot 2020 nog gebruikt waarvoor ze ooit gebouwd zijn: het bijwonen van kerkdiensten en bijeenkomsten die te maken hebben met een bepaalde geloofsovertuiging. Dat aantal is snel afgenomen. Uit het visie-proces van de afgelopen maanden is gebleken dat in hoog tempo meerdere kerkgebouwen aan de eredienst worden onttrokken en getransformeerd.
Op dit moment zijn er nog zes kerkgebouwen in religieus gebruik, zijn negen kerkgebouwen in transitie en tien kerkgebouwen kregen een herbestemming. De verwachting van de kerken zelf is dat in 2038 geen enkel kerkgebouw meer in religieus gebruik is.

Behoud en toegankelijkheid
Gemeente Berkelland wil vanuit haar rol kerkbesturen, stichtingen en andere initiatiefnemers ondersteunen bij het vinden van een nieuw duurzaam toekomstperspectief voor religieuze gebouwen. Ze wil in de eerste plaats dater gesprekken en duurzame contacten op gang komen tussen de besturen en de gemeente. Deze contacten waren tot voor kort niet vanzelfsprekend en zijn wel belangrijk om in gezamenlijkheid naar oplossingen te kunnen kijken. De gemeente hoopt dat de religieuze gemeenschap zich met deze visie geroepen en gesteund voelt om met een goed plan te komen voor behoud en toegankelijkheid van de religieuze gebouwen. Uiteraard speelt de gemeente een rol bij de herbestemming van gebouwen, als hoeder van de vaak aanwezige monumentstatus, als kennisverlener en als vergunningverlener.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant