Historicus Jan Put vertel in de synagoge over Achterhoek en Achterhoeker. Foto: PR
Historicus Jan Put vertel in de synagoge over Achterhoek en Achterhoeker. Foto: PR

Historicus Jan Put zoomt in op Achterhoek en Achterhoeker

Cultuur

BORCULO - Jan Put, oud-rector van scholengemeenschap Marianum in Groenlo, is een begenadigd verteller, een talent dat historici in het algemeen wel gegeven is. Maar wat hem bijzonder maakt, is dat hij dat talent heel breed tentoonspreidt. Zijn belangstelling voor en kennis van de Achterhoek en de Achterhoeker deelt hij op dinsdag 2 april met zijn toehoorders. Zij zijn van harte welkom in de synagoge, Weverstraat 4 in Borculo. De toegang is gratis, maar een gift wordt zeer gewaardeerd. De lezing begint om 19.30 uur, de deur staat vanaf 19.00 uur open.

Capita selecta ofwel geselecteerde onderwerpen die niet per definitie onderling samenhangend zijn. Dat is precies waarmee Jan Put zijn publiek wil onderhouden: een boeiende aaneenschakeling van uiteenlopende onderwerpen, waarbij de gemeenschappelijk noemer de Achterhoek is. Als toehoorder krijg je een beeld van de Achterhoek en de Achterhoeker, vorm gegeven in het verhaal over onder meer de positie binnen het gewest Gelre, de strijd van Frederik Hendrik tegen de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog, de achterstelling van religieuze minderheden, zoals de joden, zich steeds herhalende grensconflicten en het leven van belangrijke Achterhoekers en hun Achterhoekse dialect. Onder hen zal niet ontbreken Willem Sluyter en zijn gedenkwaardige dichtregels ‘Waer iemand duisent vreugden soek, mijn vreugt is in dees’ achterhoek’.

Onderwijs
Zijn hele werkzame leven stond in dienst van het onderwijs. Afgestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, werd Jan Put docent geschiedenis aan het Twickelcollege in Hengelo, vervolgens in 1988 aan de Grundel in dezelfde stad. Daaraan bleef hij verbonden tot 2009, waarvan 15 jaar als rector. In 2009 maakte hij de overstap naar het Marianum in Groenlo, waar hij in 2017 als rector een punt zette achter zijn loopbaan in het onderwijs.

Nog altijd is geschiedenis de rode draad in zijn leven. Steeds meer trok hij die lijn door naar kunst en cultuur, in het bijzonder de architectuur. Daarnaast was en is hij zeer maatschappelijk betrokken en actief. Zo was hij tien jaar voorzitter van de schouwburg in Hengelo en vier jaar voorzitter van de monumentenraad Haaksbergen. Met heel veel succes verzorgt hij cursussen en lezingen op een heel breed terrein op zijn oude werkplek, het Marianum in Groenlo. En nu dus ook in de synagoge van Borculo.

Voor reserveren en meer informatie over deze en alle andere activiteiten, zie synagogeborculo.nl/activiteiten; telefonisch inschrijven kan via 0545-272754 of 06-23120401.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant