De voorgevel van de voormalige Sint Willibrordusschool is vanaf de bouw in 1930 niet veranderd. Foto: Jan Hendriksen.

De voorgevel van de voormalige Sint Willibrordusschool is vanaf de bouw in 1930 niet veranderd. Foto: Jan Hendriksen. 

Karakteristieke voorgevel van Sint Willibrordusschool blijft behouden

Algemeen

Voormalige school wordt woonzorgvoorziening met appartementen

Door Jan Hendriksen

RUURLO – Historische Vereniging Old Reurle is blij verrast dat de toekomstige eigenaar van de voormalige katholieke Willibrordusschool in samenwerking met de architect de karakteristieke voorgevel van de voormalige school aan de Stationsstraat wil integreren in het bouwplan.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berkelland stelt namelijk voor om de voormalige Sint Willibrordusschool te verkopen aan Javri Holding B.V. uit Lochem. Dit voorstel wordt voorgelegd aan de gemeenteraad, die daarover zijn wensen en bedenkingen kan uitspreken. Dit is het resultaat van de openbare biedingsprocedure die vorig jaar is gestart. Javri Holding B.V. is van plan om de school te herbouwen tot een woonzorgvoorziening met ongeveer 22 appartementen. Het plan is ontworpen door IKB Architecten uit Lochem in samenspraak met een al bestaande regionaal opererende onderneming in ouderenzorg. Javri Holding investeert in zorgvastgoed in de particuliere woonzorg. Het is geenzorgpartij. Tussen Javri en Eminent Wonen en Zorg die onder meer La Fontaine en Villa Roderlo in Ruurlo exploiteren is een intentieovereenkomstgesloten over het aangaan van samenwerking voor het project Sint Willibrordusschool. Deze locaties zijn verouderd waardoor deze op termijn exploitatie-technisch gezien moeilijk in stand te houden zijn.

Old Reurle heeft jaren geleden al correspondentie en gesprekken gevoerd met de gemeente Berkelland en aangegeven bij monde van de toenmalige secretaris Leo Besselink en voorzitter Jaap Holtslag dat er van dit soort panden al zoveel verloren zijn gegaan in Ruurlo. Verwijzend naar onder meer het voormalige pand De Bakkerij aan de Groenloseweg. “Geef de voormalige Sint Willibrordusschool een bestemming met behoud van de zo karakteristieke voorgevel”, zo was de grote wens van Old Reurle. ”De gesprekspartners konden niets toezeggen. Enige jaren geleden hebben we nogmaals benadrukt dat we ervoor pleiten om de zo karakteristieke voorgevel te behouden. Het is voor de raad nu een hamerstuk en nogmaals de Historische Vereniging Old Reurle is zeer tevreden over het behoud van de voorgevel. Naast ongetwijfeld talloze Ruurloërs en de locatieraad van de katholieke Geloofsgemeenschap H. Willibrord van de tegenoverliggende Sint Willibrorduskerk, die allemaal dezelfde wens hadden”, zo verklaart voorzitter Geert klein Bluemink van Old Reurle in een reactie.

Niet veranderd
De voorgevel van de voormalige Sint Willibrordusschool is vanaf de bouw in 1930 niet veranderd. De school startte met twee lokalen, een voor meester Gerdes en een voor juf Van Scheijndel. De school kende een flinke groei en werd een paar keer vergroot. Er bestond een sterke binding met de Sint Willibrordusparochie, maar in 1972 werd de school los gekoppeld van de parochie en kwam er een eigen schoolbestuur. In 2005 vierde de school op grootse wijze het 75-jarig bestaan.

Toekomstbestendige woonzorg
De koopprijs voor de voormalige onderwijslocatie die tot 2013 dienst deed bedraagt 615.000 euro. Burgemeester en wethouders zijn blij met het plan voor de voormalige Willibrordusschool. Hiermee kan een belangrijke bijdrage worden geleverd aan toekomstbestendige woonzorg in Ruurlo. Voor de verkoop van de Willibrordusschool is vorig jaar een openbare biedingsprocedure gestart met een bid-boek. Daarop zijn acht biedingen binnengekomen. In samenspraak met de selectiecommissie uit de gemeenteraad zijn de biedingen beoordeeld. De bieding van Javri Holding B.V. uit Lochem scoorde uiteindelijk het hoogst. Het pand wordt sinds een aantal jaren, en momenteel nog steeds, verhuurd aan het bedrijf Bronkhorst High Tech uit Ruurlo.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant