Onder leiding van coördinator Ivan Wiegerinck (tweede links)) waren Ruurlose en Vordense mountainbikers zondagmorgen druk in de weer met de nieuwe mountainbike route in Boswachterij Ruurlo. Foto: Jan Hendriksen
Onder leiding van coördinator Ivan Wiegerinck (tweede links)) waren Ruurlose en Vordense mountainbikers zondagmorgen druk in de weer met de nieuwe mountainbike route in Boswachterij Ruurlo. Foto: Jan Hendriksen

Mountain-bikers steken de handen uit de mouwen

Algemeen

RUURLO – Terwijl honderden deelnemers aan de Strade Bianche Achterhoek vanuit Lochem op hun tweewielers zondagmorgen op het fietspad langs de Rommelderdijk voorbij suizen was een groep vrijwilligers in het bos van Boswachterij Ruurlo nabij de kruising van de Rommelderdijk met de Formerhoekweg volop aan het werk. Gewapend met schoppen en harken waren de mannen, die normaliter op zondagmorgen op hun mountainbikes de bossen doorkruisen, druk in de weer om hun grote passie nog meer dimensie te geven. Ze waren namelijk bezig met het afwerken van de mountainbikepaden van een nieuwe mountainbikeroute rondom Ruurlo.

Door Jan Hendriksen

In de afgelopen weken hadden de vrijwilligers met handzagen en snoeischaren het slingerende pad over een breedte van twee meter ontdaan van ondergroei. De aanleg van de mountainbikeroute (MTB-route) Ruurlo is eind augustus van start gegaan. De route is een initiatief van de Stichting MTB Achterhoek en valt onder verantwoordelijkheid van de Stichting Achterhoek Toerisme waarin de Achterhoekse gemeenten samenwerken. De stichting MTB Achterhoek heeft aan het bedrijf Tracks en Trails opdracht gegeven de route te realiseren. De Ruurlose route met een lengte van achttien kilometer gaat in een mooie lus door de bossen van Boswachterij Ruurlo en sluit aan op de andere MTB-routes in de Achterhoek. Deze routes zijn allemaal vorig jaar al gerealiseerd door Tracks en Trails in samenwerking met vele vrijwilligers. Zo is er een aaneengesloten route van meer dan honderd kilometer vanaf Deventer via Gorssel, Zutphen, Vorden, Lochem, Barchem tot Ruurlo ontstaan. Tracks en Trails bepaalde samen met boswachter Dirk van den Brink van Staatsbosbeheer hoe de route in Ruurlo exact ging lopen. Hierbij werd de kwetsbare natuur met bijvoorbeeld zeldzame of bedreigde plantensoorten, mierenhopen en dassenburchten in samenspraak met de boswachter uitdrukkelijk en ruimschoots ontweken. Grote en waardevolle bomen bleven ook gespaard. Daarnaast wordt in het bijzonder gelet op de scheiding van de verschillende recreatiegroepen in de boswachterij. De filosofie is dat een aparte mountainbiketrack minder conflicten oplevert tussen bijvoorbeeld fietsers, wandelaars en ruiters. Op een aantal plaatsen is het echter toch onvermijdelijk dat het pad gedeeld moet worden. Op deze plaatsen worden speciale bordjes geplaatst waarin de mountainbikers gevraagd wordt rekening te houden met wandelaars en andersom.

Afwerking
“Momenteel zijn we met de afwerking van de paden bezig. Snoeien was in de afgelopen weken door de droogte geen probleem. In tegenstelling tot het afwerken van de tracks. Want de kraan haalde op de nieuwe gedeelten de bovenste humuslaag weg en daaronder was de grond, vanwege het grote tekort aan regen, kurkdroog. Maar gelukkig heeft het de afgelopen dagen flink geregend”, zo laat Ruurloër Klaasjan Mulder weten. Samen met zijn plaatsgenoot Ivan Wiegerinck coördineerde hij de werkzaamheden van de vrijwilligers, nog tot over twee weken. “Want dan moeten de paden gereed zijn.”

Nadrukkelijk verzoek
Ondanks het dringende verzoek om nog niet over de tracks te rijden zagen de vrijwilligers dat er toch al geregeld sporen op de paden staan van collega-fietsers die hun eigen ik belangrijker vinden dan het verzoek om nog geen gebruik van de paden te maken. “Je snapt als normale mountainbiker dat je daar met je MTB nog niets te zoeken hebt en dat je deze nieuwe tracks alleen maar aan gort rijdt. Op deze droge ondergrond moet eerst regen vallen en dan ook iets meer dan één buitje”, zo liet de Vordense vrijwilliger Peter Wassink weten. Hij deed zondagmorgen nogmaals het nadrukkelijke verzoek aan de mountainbikers. “Blijf voorlopig weg van de nieuwe tracks. Ze zijn absoluut nog niet klaar om gebruik van te maken.”

Lussen
De mountainbikeroutes in de Achterhoek zijn ruim honderd kilometer lang en lopen door de gemeenten Bronckhorst, Lochem, Berkelland en Zutphen. In die ruim honderd kilometer zijn er zes lussen te maken van vijftien tot vijfentwintig kilometer die starten in onder meer Gorssel, Lochem, Zutphen, Almen, Barchem, Ruurlo, Borculo en Vorden. Elke lus heeft zijn eigen kleur en is voorzien van bebording zodat de routes gemakkelijk te volgen en te herkennen zijn aan het internationale mountainbiketeken van de driehoek met twee rondjes eronder. De Ruurlose lus krijgt de kleur blauw. Als het afwerken van de tracks gereed is, wordt als laatste een aantal bruggetjes gebouwd en de bewegwijzering aangebracht.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant