Dat oude gezonde eiken worden gesloopt, doet Margiet te Morsche pijn. Foto: Margriet te Morsche
Dat oude gezonde eiken worden gesloopt, doet Margiet te Morsche pijn. Foto: Margriet te Morsche

Boosheid over kapbeleid in Stelkampsveld

Algemeen

BARCHEM/BORCULO – Het doet de Ruurlose Margriet te Morsche ontzettend veel pijn om te zien hoeveel oude mooie bomen er worden ‘gesloopt’ in het natuurgebied van het Stelkampsveld tussen Barchem en Borculo. Volgens Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Provincie Gelderland is het werk nodig om de natuur in het Stelkampsveld te herstellen.

Door Jan Hendriksen

“In no time is er na de zomervakantie weer werk gemaakt van het ‘slopen’ van onze bossen rondom Stelkampsveld. Achterhaald beleid van Natura 2000, twintig jaar geleden bedacht, maar door de droogte van nu achterhaald”, zo is de mening van Te Morsche. “Dat naaldbomen plaats moeten maken voor loofbomen vanwege het watergebruik dat is te begrijpen. Maar dat oude gezonde eiken worden gesloopt, dat doet pijn. Wat in een dag wordt gesloopt heeft de natuur meer dan vijftig jaar of langer over gedaan omdat te laten groeien. Reeën kunnen nergens meer schuilen, al het leven dat in elke boom huist gaat verloren, wat er leeft op de grond, kan door de machines worden verdreven of gedood. Mooie doorkijkjes verdwijnen en kale vlaktes krijgen we terug”, aldus de bezorgde Ruurlose. Eind vorig jaar lieten agrariërs uit de omgeving van het Stelkampsveld ook al nadrukkelijk weten dat men zeer ongerust is over de kaalslag. “De kap van de bomen leidt tot een verhoging van de grondwaterstand. We zijn beducht op schade door grondwaterstijgingen en vrezen zelfs voor de toekomst van onze bedrijven”, aldus de agrariërs.

Eerste werkzaamheden
De eerste werkzaamheden in het Stelkampsveld werden in november 2019 en januari 2020 uitgevoerd. Er is op verschillende plekken ongeveer zes hectare overwegend naaldbos gekapt. “Dit helpt tegen verdroging en bovendien is de ondergrond van deze plekken het meest geschikt voor uitbreiding van het heischraal grasland en vochtige en droge heide. Er zijn hiermee ook verbindingen gemaakt tussen de bestaande graslanden en heideterreinen”, zo verklaren Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, provincie Gelderland en een aantal particulieren, die eigenaar zijn van het Stelkampsveld, de werkzaamheden.

Tweede deel
Het tweede deel van het werk is nu gaande en duurt naar verwachting tot halverwege 2021. Zo is men begonnen met het afmaken van de kapwerkzaamheden (ongeveer negen hectare). Vervolgens start het afplaggen en afvoeren van voedselrijke (stikstofrijke) bovengrond. Hiermee komt de oorspronkelijke bodemsoort weer boven. Ook worden een aantal vennen hersteld en maatregelen genomen om schade aan de omliggende landbouwpercelen en gebouwen te verminderen. Nadat deze werkzaamheden zijn afgerond, gaat het grondwaterpeil omhoog. Door deze maatregelen kan de natuur zich weer herstellen en komt het oorspronkelijke kampenlandschap weer terug. De provincie is verantwoordelijk voor de uitvoering van de herstelmaatregelen en het Natura 2000-beheerplan. Waterschap Rijn en IJssel is trekker van het gebiedsproces. Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, LTO Noord, waterschap Rijn en IJssel, provincie Gelderland en de gemeenten Berkelland en Lochem, werken samen aan dit gebiedsproces in een bestuurlijke begeleidingsgroep.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant