Marco van Raaij (r) in de kraam samen met zijn zoon Jory. Buiten staat vader Gerrit die ook vele jaren oliebollen en andere lekkernijen in Ruurlo verkocht. Foto: PR
Marco van Raaij (r) in de kraam samen met zijn zoon Jory. Buiten staat vader Gerrit die ook vele jaren oliebollen en andere lekkernijen in Ruurlo verkocht. Foto: PR

Ruurlo eet al vijftig jaar oliebollen van Van Raaij

Algemeen

Speciale kortingsactie tijdens ‘Reurle in ‘t Lech’

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Geen kermis, maar toch oliebollen. De omgegooide Septemberfeesten in Ruurlo moeten het als gevolg van corona dit jaar doen zonder het feestgedruis van de attracties, maar de oliebollenkraam moest er komen. De familie Van Raaij uit Enschede komt deze week alsnog, op verzoek van Stichting Kermis Ruurlo, om toch een beetje ‘kermisgevoel’ te creëren.

Vanaf donderdag 10 tot en met zondag 13 september staat de gebakkraam van Marco van Raaij vanaf 12.00 uur tot laat in de avond op het Kerkplein. Dus het poffertjes en oliebollen eten kan gewoon doorgaan.
“Het is momenteel een rare wereld. We draaien maar mondjesmaat kermissen. Het gros is door de corona-crisis afgelast. We zijn dan ook ontzettend blij dat we deze week toch naar Ruurlo mogen komen”, zegt de 51-jarige Marco van Raaij. Hij is inmiddels de derde generatie binnen de Enschedese familie die al meer dan vijf decennia met een gebakkraam naar Ruurlo komt. Want de familie Van Raaij was met de oliebollenkraam ook steevast op de Meikermis te vinden.
Tot voor twee jaar geleden, toen de kermisattracties nog op het Kerkplein en in de Dorpsstraat stonden opgesteld, was de standplaats voor snacks aan Marco's broer verpacht. “Maar sinds de verhuizing vorig jaar van de kermis naar de Blikmansweide is dat niet meer van toepassing. We werken onafhankelijk van elkaar. Wij zijn wel in Ruurlo welkom op de feestweide”, zegt Marco.

Vader Gerrit
Hij haalt herinneringen uit het verleden op. “Ik kwam als jonge jongen al naar Ruurlo, samen met mijn vader Gerrit, die vorig jaar op 87-jarige leeftijd overleed. Ik fietste dan in de avonduren met een vriendje van mij de verlichtingsroute.” Marco's vader kwam ondanks zijn hoge leeftijd nog regelmatig even naar de Ruurlose kermissen om een kijkje te nemen en om een praatje te maken met oudere Ruurloërs. Marco: “Hij controleerde dan ook altijd even steevast of alle sfeerlampjes aan de gebakkraam wel brandden. Was dat niet zo dan kreeg ik de wind van voren.” Van Raaij draait in Ruurlo steevast een goede kermis zoals hij dat zelf omschrijft. “De Ruurloërs komen trouw naar onze kraam tijdens de kermissen.”
In de lente- en zomermaanden staat Marco van Raaij met zijn gebakkraam wekelijks op kermissen door het gehele land zoals in Schijndel, Oss, Tilburg, Alkmaar en Sneek. Maar hij heeft ook vaste standplaatsen: bij de Intratuin in Enschede en bij elke thuiswedstrijd van FC Twente bij stadion de Grolsch Veste .

Assortiment
Het assortiment van Van Raaij bestaat uit dé oliebol met krenten en rozijnen en appel. Marco: “Maar we hebben nog veel meer. Er zijn daarnaast diverse appelproducten zoals de appelbeignets, appelflappen en appelbollen.” De oliebollen van Marco van Raaij, zo weten we uit eigen ervaring, zijn steevast goed: mooi luchtig, niet vet en goed gevuld. Dat wees ook de smaaktest vorig jaar in Enschede uit. De meeste stemmen in die test van ‘In de buurt’ gingen eind vorig jaar namelijk naar Marco's oliebollenkraam op de parkeerplaats bij de Intratuin.

Kortingsactie
In samenspraak met Stichting Kermis Ruurlo heeft Marco van Raaij voor de komende dagen een aantrekkelijke actie voor de Ruurloërs. Bij inlevering van de kortingsbon op de programmaflyer van de Septemberfeesten tijdens de Sterrit van ‘Reurle in ‘t Lech’ (vrijdag- en zaterdagavond) kost een zak van elf oliebollen geen acht maar vijf euro.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant