Jan Lievestro wijst zijn kleinzoon Noah op de oude filmbeelden die hij van de allegorische optochten in Ruurlo maakte. Foto: Jan Hendriksen
Jan Lievestro wijst zijn kleinzoon Noah op de oude filmbeelden die hij van de allegorische optochten in Ruurlo maakte. Foto: Jan Hendriksen

Jan en Noah Lievestro laten Ruurlo herleven

Algemeen

Opa en kleinzoon maken samen compilatie ‘Reurle Neugt Oe 1976-1986’

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Wat kwamen er veel positieve reacties op de ‘ruwe’ oude filmbeelden uit de jaren 1976-1986 die de rasechte Ruurloër Jan Lievestro de afgelopen tijd dropte op de facebookpagina’s ‘Je bent een Ruurloër als…’ en ‘Je bent een echte Reurlse als…’. Dat was voor Oranjevereniging Ruurlo reden om Lievestro te vragen uit die beelden een Ruurlose film samen te stellen.

De Oranjevereniging zag in zo'n film een alternatief voor de grotendeels door de corona-maatregelen ‘uitgeklede’ Ruurlose Septemberfeesten. Lievestro werd benaderd met als resultaat de vertoning op vrijdag 11 en zaterdag 12 september van een compilatie van deze filmpjes onder het motto ‘Reurle Neugt Oe 1976-1986’. De Ruurloërs kunnen er in de Dorpskerk van komen genieten. Een kijkfeestje voor iedereen die gewoon eens wil weten hoe dat in het verleden ging of voor degene die mooie momenten nog eens wil herbeleven.

 Prachtig beeld
Jan Lievestro (73) heeft samen met zijn 15-jarige kleinzoon Noah Lievestro een film van ruim dertig minuten samengesteld die een prachtig beeld geeft van de Septemberfeesten uit die tijd, afgewisseld met andere gebeurtenissen in het dorp in diezelfde periode.
Lievestro was toentertijd actief als hotelier. Hij filmde tussen 1976 en 1986 bijna alle allegorische optochten die tijdens de Septemberfeesten door Ruurlo trokken. Maar ook andere gebeurtenissen legde hij vast met zijn acht millimeter camera. Zoals de val van de schoorsteen (piepe) van de voormalige coöperatieve zuivelfabriek De Volharding in 1984 en de Avondwandelvierdaagse uit diezelfde periode.
Al die beelden keek Lievestro in de afgelopen weken terug en samen met zijn kleinzoon Noah maakte hij er een prachtige compilatie van. De film met allerlei leuke en humoristische ‘trekjes’ duurt ruim 35 minuten. “En dat was best nog wel een intensieve klus. Maar Noah is daar een kei in. Hij heeft het geheel ‘sprankelend’ gemaakt”, zo verklaart Jan terwijl zijn kleinzoon filmbeelden op het computerscherm van zijn opa laat zien. “Sommige gebouwen op de verschillende films van de optocht herken ik nog. Het zijn prachtige beelden waarvan ik het karakter wel herken omdat ik zelf toen ik nog een aantal jaren jonger was met de Constantijnlaan ook aan de allegorische optocht heb meegedaan”, vertelt Noah. De voice-over in de film wordt verzorgd door voorzitter Geert Klein Bluemink van de Historische Vereniging Old Reurle die recentelijk op verzoek van Omroep Gelderland ook een uit 1966 daterende film over Ruurlo van commentaar voorzag.

Reservering
De film ‘Reurle Neugt Oe 1976-1986’ wordt op vrijdag 11 en zaterdag 12 september om 15.00, 17.00, 19.00 en 21.00 uur vertoond in de mooie entourage van de Dorpskerk (Kerkplein). Belangstellenden moeten wel dag en tijd reserveren. Per tijdslot is er vanwege de corona-maatregelen slechts ruimte voor dertig personen. Ook eventuele begeleiders die mee naar binnen willen dienen zich aan te melden. Reserveren kan via onderstaande website.


www.oranjeverenigingruurlo.nl/filmov

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant