Himmie Sikkema achter zijn computer om een van zijn ingezonden brieven naar de krant te mailen. Foto: Jan Hendriksen
Himmie Sikkema achter zijn computer om een van zijn ingezonden brieven naar de krant te mailen. Foto: Jan Hendriksen

‘Ik hou anderen graag een spiegel voor’

Algemeen

Ruurloër Himmie Sikkema schrijft bijna wekelijks ingezonden brieven

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Zijn naam met daaronder zijn woonplaats is (bijna) wekelijks terug te vinden in de zaterdageditie van dagblad De Stentor, op de pagina Brieven & Opinie: die van Ruurloër Himmie Sikkema. “Ik wil met mijn ingezonden brieven de mensen een spiegel voorhouden. Niet meer en niet minder. Ik heb de wijsheid absoluut niet in pacht maar voel me af en toe wel geroepen om mijn mening te ventileren en wat ‘tegengas’ te geven”, zegt Sikkema die niet op sociale media actief is maar wel weet dat zijn brieven soms schreeuwende reacties op bepaalde sociale platforms opleveren.

Er blijkt een enorme variëteit aan onderwerpen in de ingezonden brieven van de 67-jarige Sikkema. Sinds 2017 zendt hij ze bijna wekelijks naar de redactie van de Stentor. Dat blijkt als hij een overzicht van zijn ingezonden brieven laat zien. Veelal over actuele onderwerpen naar aanleiding van een artikel in diezelfde krant. Niet iedere brief wordt geplaatst omdat er wekelijks tientallen ingezonden brieven op de Zwolse burelen van het dagblad belanden.

Afval
De allereerste ingezonden brief van Sikkema in de Stentor, in mei 2017, had als titel ‘Scheiden doet leiden’ en ging er in rijmvorm over dat de Berkellanders minder afval moesten droppen in hun grijze bak dit in tegenstelling tot hun buren uit de gemeente Lochem (zie kader). Omdat Himmie Sikkema in 2016 vanwege gezondheidsredenen noodgedwongen een stap terug moest doen als medewerker bij een mechanisatiebedrijf nam hij de pen ter hand om zijn visie te geven op maatschappelijke onderwerpen en ontwikkelingen. “Ik bestrijd of ondersteun met mijn brieven een redactionele mening, reageer weer op een andere ingezonden brief of becommentarieer een lopende zaak die door een overheid of andere autoriteit in overweging wordt of is genomen”, legt de geboren en getogen Fries uit.
Zo liet Sikkema onlangs in een van zijn ingezonden brieven weten dat de gemeente Berkelland volgens hem een beetje van het ‘padje’ is. “Miljoenen moeten bezuinigd worden en men snijdt in subsidies voor zwembaden, muziekscholen en bibliotheken. Maar dan wel de oren laten hangen naar de wens van enkele kunstminnende Ruurlose ondernemers om een fors bedrag uit te trekken voor een vrijliggende wandelverbinding naar museum MORE van miljardair Hans Melchers en daarbij tevens als reden geven dat het goed is voor de vitaliteit van de Ruurloërs.”

Kwinkslagen
De ingezonden brieven van Sikkema zijn veelal met een kwinkslag geschreven. Toen eind vorig jaar uit de hoek van de agrarische sector het oproep kwam om het nummer ‘De boer dat is de keerl’ van de Achterhoekse formatie Normaal op nummer één in de Top 2000 van 2019 te krijgen prijkte er die week de ingezonden brief van Sikkema op de pagina Brieven & Opinie met de tekst: “Waarschijnlijk volgen nog de bouwondernemers met ‘Another brick in the wall’ van Pink Floyd, de leraren met ‘Teach your children’ van Crosby, Stills, Nash & Young en de zorg met ‘Dokter Bernard’ van Bonnie St. Claire.”

Reacties
Reacties op de ingezonden brieven krijgt Himmie Sikkema niet of nauwelijks. Maar zeer recent gebeurde dat ineens toch, op een van zijn laatst geplaatste ingezonden brieven. Daarin reageerde hij op een artikel in de Stentor over een claim die de Consumentenbond wil starten tegen Facebook in verband met het overschrijden van privacyregels, met als titel ‘Facebook-gebruiker is naïef’. Daarop kreeg de Ruurloër een reactie op zijn deurmat. Het was een brief met daarin een afdruk van Sikkema's ingezonden brief en drie A4-velletjes met daarop allerlei privacygerelateerde artikelen uit kranten en van internet, sommigen al jaren oud. Himme Sikkema: “De afzender wilde mij blijkbaar duidelijk maken dat privacy een groot goed is en bleef zelf daarin volharden. Nergens in of op de enveloppe en de brief was een naam, adres of woonplaats te vinden. Als je een punt wilt maken kan dat natuurlijk ook in de krant met het vermelden van naam en woonplaats zoals ik en anderen doen.”

APART KADER!

Scheiden doet lijden !?

De Stentor, 19 mei 2017

Berkellanders moeten minder afval in de grijze bak droppen
Lochemers moeten wellicht met het afval scheiden stoppen
Als je een paar dagen niet goed oplet
Word je door 2 buurgemeenten zomaar op het verkeerde been gezet
Wordt het niet eens tijd dat de buren met elkaar gaan praten
Over afval scheiden en de bijkomende hiaten
Over wat de burgers wel en niet moeten doen
Uiteindelijk komt het altijd op hetzelfde neer: poen
Ook hier geldt, zelfs voor een gemeenteraad
Ervaringen uitwisselen kan echt geen kwaad
Misschien komen jullie dan regionaal
Met een naar de burgers toe aannemelijk verhaal
Wat dat afval ophalen echt kost
En hoe dat probleem zo goedkoop mogelijk wordt opgelost

Himmie Sikkema, Ruurlo

Een van de laatste brieven die Himmie Sikkema instuurde. Foto: Jan Hendriksen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant