Op Bevrijdingsdag (5 mei) stonden de wieken van de Agneta molen in de vreugdestand. Foto: PR.
Op Bevrijdingsdag (5 mei) stonden de wieken van de Agneta molen in de vreugdestand. Foto: PR.

Rust roest ook voor Agneta molen

Algemeen

RUURLO - Voor oude dames is het belangrijk om in beweging te blijven. Dat is zonder meer van toepassing op de Agneta molen, want ook voor deze oude dame geldt dat rust roest. Ondanks dat de Ruurlose molen gesloten is voor bezoek, wordt ze toch af en toe in gang gezet. Dit om ervoor te zorgen dat alle bewegende delen van de molen even moeten draaien. De molenaars zorgen daarmee voor het broodnodige onderhoud.

Als de molen te lang stilstaat gaat vocht zich ophopen en dat is funest voor de houtconstructie. Bovendien komen er bij stilstand ongewenste bewoners binnen als de boktor en de houtworm. Als de molen draait gaan er trillingen door het hele bouwwerk en daar hebben deze insecten een hekel aan. Door die trillingen worden bovendien de eitjes van deze ongenode gasten onvruchtbaar. Vandaar de noodzaak om regelmatig te 'draaien'.
Het is misschien sommigen ontgaan, maar op 4 en 5 mei heeft Agneta toch enige signalen afgegeven. Op 4 mei stond Agneta in de rouw en op 5 mei stond ze in de vreugd. Op deze manier werd stilgestaan bij de oorlogsslachtoffers en de bevrijding.
Afgelopen weekend zou er normaal gesproken de Nationale Molendag zijn geweest. Ook dit ging begrijpelijkerwijs niet door. De vrijwillige molenaars hopen op korte termijn op zaterdag weer open te gaan voor bezoek, maar ook hierbij worden de richtlijnen van de regering in acht genomen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant