Buurtbewoners van 't Gotinkveld hadden zaterdagmorgen het nodige zwerfvuil bij elkaar verzameld. Foto: Jan Hendriksen.
Buurtbewoners van 't Gotinkveld hadden zaterdagmorgen het nodige zwerfvuil bij elkaar verzameld. Foto: Jan Hendriksen.

'Helaas is nog steeds zwerfafval te rapen, ondanks de inzet van de vrijwillige rapers'

Algemeen

RUURLO – Het was één de weinige zo niet de enigste activiteit in Ruurlo die afgelopen zaterdag doorgang vond naast de oud-papier inzameling van de basisschool WonderWijs: de Opschoondag van de Werkgroep Ruurlo Schoon die in samenwerking met Wild Beheer Eenheid (WBE) Ruurlo en het Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid (IVN) afdeling Noord – Midden Achterhoek was georganiseerd. Enkele tientallen Ruurloërs en jagers van WBE Ruurlo struinden de bermen af op zoek naar zwerfvuil.

Door Jan Hendriksen

"We hebben niet overwogen om de actiedag te verplaatsen. De opkomst op het Dorpsplein ligt altijd ruim onder de honderd deelnemers en de activiteit vindt in de open lucht plaats met ruime afstand tussen de rapers. Vrijwilligers krijgen van ons handschoenen om het zwerfafval op te rapen. De kans op een eventuele besmetting met het coronavirus achten wij daarom heel laag, ook gezien het feit dat het virus de Achterhoek vooralsnog links lijkt te laten liggen. Maar we geven geen handen en als mensen verkouden zijn of hoesten dan sturen we ze naar huis", aldus Petra Sips van de Werkgroep Ruurlo Schoon zaterdagmorgen rond de klok van half tien. Vanaf negen uur waren enkele tientallen Ruurloërs de strijd aangegaan met het zwerfvuil in en rondom Ruurlo. Tot de vaste groep rapers behoren vanaf de allereerste editie in Ruurlo buurtbewoners van 't Gotinkveld. Met twaalf buurtbewoners werd het zwerfvuil langs onder meer de Barchemseweg, Wildpad, Hukkersdijk, 't Rijkenbarg en de Gotinkveldweg opgeruimd. En dat leverde de nodige vuilniszakken met zwerfvuil op. "Je staat er steeds weer versteld van hoeveel afval de mensen van zich afwerpen", zo verklaren de 'Gotinkvelders' Jolanda, Diny en Jan die de bermen langs de Barchemseweg afliepen. "Drankflessen, een tandenborstel, blikjes en een autoradio. Ze worden zomaar weggegooid in de natuur", zo vertelt Jolanda. Ook ruim twintig leden van Wild Beheer Eenheid Ruurlo struinden hun jachtgebieden weer af op zoek naar zwerfvuil. "En dat wordt jaarlijks minder", zo verklaart secretaris van WBE Ruurlo als hij het zwerfafval dumpt in de speciaal daarvoor geplaatste afvalcontainer op het Kerkplein.

Kinderen
Drie Ruurlose basisscholen (Kerst Zwart, De Driesprong en WonderWijs) waren in aanloop naar de Opschoondag op donderdag en vrijdag al rond hun scholen op zoek gegaan naar zwerfvuil evenals de Speelleergroep van Kinderopvang Avonturijn rond hun opvanglocatie. Kinderopvang Avonturijn werkt de komende weken aan het thema recyclen. "We lezen boeken over dit thema en knutselen mooie vuilniswagens met de kinderen. We zagen in Achterhoek Nieuws een artikel over de Opschoondag van de Werkgroep Ruurlo schoon en we waren direct enthousiast en wilden hier graag aan deelnemen. Aangezien dit op een zaterdag was gepland vonden wij het een goed idee om alvast op vrijdag met onze kinderen zwerfafval te verzamelen", aldus Sandra Tebroke van Avonturijn. Van de Werkgroep Ruurlo Schoon kreeg men drie grijpers, drie hesjes en een rol vuilniszakken. Sandra Tebroke: "We hebben veel rommel opgeruimd: blikjes, kauwgom, sigarettenpeuken, papier en veel plastic. Vooral op de fietscrossbaan lag veel troep. Onderweg hebben we met de kinderen liedjes zongen: 'Zoeken zoeken zoeken overal, ligt er nog afval, ligt er nog afval, zoeken zoeken zoeken overal, ligt er nog afval in Ruurlo'. We liepen door weer en wind maar we bleven roepen 'Ruurlo Schoon'. De kinderen waren allemaal maar wat trots op het verzamelde afval."

Helaas
Na afloop liet contactpersoon Stieny Miedema van de Werkgroep Ruurlo Schoon weten dat de actiemorgen goed was verlopen. "Helaas is nog steeds zwerfafval te rapen, ondanks de inzet van de vrijwillige rapers. Maar dankzij de inzet van de schoolkinderen en vele vrijwilligers kunnen we zeggen: we hebben een schoon Ruurlo op het einde van de actiedag. Een schoon Ruurlo is mogelijk als we gezamenlijk zorg dragen voor een schone natuur zonder zwerfafval."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant