De spelersgroep van Irene kreeg na afloop van de voorstelling veel positieve reacties. Foto: PR.
De spelersgroep van Irene kreeg na afloop van de voorstelling veel positieve reacties. Foto: PR.

Irene sluit toneelseizoen kluchtig af

Algemeen

Ruurlose toneelvereniging laat het publiek flink lachen

Door Jan Hendriksen

MARIENVELDE - Met maar liefst twee jonge debutanten en een gastspeelster in de gelederen heeft toneelvereniging Irene uit Ruurlo afgelopen weekeinde zaal Heutinck in Mariënvelde flink aan het lachen gekregen. Met verve werd de avondvullende klucht 'Bloed, zweet en tranen' opgevoerd.

Zo stonden Pien Kranenberg (17) uit Vorden en Jeffrey Masselink (21) uit Doetinchem vrijdag- en zaterdagavond voor het eerst voor Irene op de toneelplanken. Daarnaast had Marie Grotenhuis uit Gorssel een rol overgenomen van een speelster die onverwachts door privé-omstandigheden het allerlaatste moment moest afhaken. Marie Grotenhuis beschikte over veel toneelervaring en was voor haar rol dan ook zeer geknipt.
De klucht 'Bloed, zweet en tranen' van C.J. Slijkoord speel
de zich af in de huiskamer van Frijda en Pieter Bohemius (gespeeld door Brenda Weenink en Maarten van Bree). Zij vormden met hun twee dochters Anja (Marie Grotenhuis) en Carolien (Pien Kranenberg) en hun zoon Lennard (Jeffrey Masselink) een gezin. Pieter was als zzp'er werkzaam in de bouw. Door de financiële crisis zat hij al geruime tijd zonder werk. Alles wat hij met 'bloed, zweet en tranen' had opgebouwd dreigde hij te verliezen als er niet snel een opdracht voor hem kwam. Alhoewel Frijda zich duidelijk bewust was van de situatie waarin het gezin verkeerde, was zij optimistischer over de nabije toekomst dan Pieter en dat stoorde hem enorm.
Anja
was de oudste dochter van de familie Bohemius, een zelfstandige jonge vrouw die haar hoofd probleemloos boven water wist te houden. Improvisatievermogen kon haar niet ontzegd worden. Lennard was een flierefluiter die zich absoluut geen zorgen maakte. Niet over de financiële toestand thuis, niet over zijn eigen toekomst en zelfs niet over de dagelijkse gang van zaken. Carolien was nauwelijks in staat om zich zorgen te maken. Ze was weliswaar niet de intelligentste van de familie, maar had een hart van goud.
De schoonouders van Pieter, Martha (Erni Bos) en Bertus (Nico Bats) werk
ten hem op de zenuwen. Met name zijn schoonmoeder was een ware ramp voor hem. Zij en Pieter konden dan ook maar moeilijk door één deur. Dan was er nog de moeder van Pieter, Sjanie (Ria Straatmans). Zij droeg haar hart in de klucht op het puntje van haar tong en gaf haar ongezouten mening op de talrijke situaties die zich voordeden. Vooral de schoonmoeder moest het daarbij ontgelden. Tenslotte was er nog het e-mail-vriendje van Carolien die naar de welluidende naam Droepi (Mathieu Oosterink) luisterde. Hij was net zo lomp als dat hij dom was. Een combinatie waarmee hij de lachers ongewild op zijn hand kreeg. En dat leverde het nodige spektakel op. Het toneelstuk leverde soms ontroerende gebeurtenissen op maar het waren vooral humoristische scenes die de hoofdmoot vormden. Souffleuse was Willy Greven en de grime werd verzorgd door Gretha Faber en Joyce Meulenveld. De regie hield Irene dit jaar in eigen hand.

Hapje eten
In aanloop naar de toneeluitvoering had de spelersgroep zich vrijdagmiddag bij Dinercafé De Naober in Ruurlo verzameld waar voorafgaand aan de uitvoeringen altijd een hapje wordt gegeten om de spanning wat weg te halen. Toen de groep om 18.00 uur in Mariënvelde arriveerde stonden de dames van de grime al te wachten. Toen de schmink erop zat en de kapsels klaar waren nam de spanning toch wel toe: hoe gaat het publiek reageren op de alle moeite van afgelopen seizoen? Na de eerste scènes en nadat het publiek al een aantal keren goed gelachen had wisten de acteurs dat het goed zat. "Na afloop, toen de spelers zich tussen het publiek hadden gemengd, waren er allemaal positieve geluiden te horen. En dat doet de groep na een seizoen hard werken natuurlijk altijd goed. Het was wederom een toneelseizoen waar we met veel plezier op terug kunnen kijken", aldus voorzitter Nico Bats van Irene.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant