De bekende dominee Hans Bouma komt zondag 22 maart naar Ruurlo voor een speciale kerkdienst in de Dorpskerk. Hans Bouma is niet alleen dominee maar ook dichter en schrijver. Foto: PR.
De bekende dominee Hans Bouma komt zondag 22 maart naar Ruurlo voor een speciale kerkdienst in de Dorpskerk. Hans Bouma is niet alleen dominee maar ook dichter en schrijver. Foto: PR.

Dominee Hans Bouma in Dorpskerk

Algemeen

RUURLO – De bekende dominee Hans Bouma komt zondag 22 maart naar Ruurlo voor een speciale kerkdienst in de Dorpskerk. Hans Bouma is niet alleen dominee maar ook dichter en schrijver.

Dat blijkt uit onder meer de kerkdiensten waarin hij voorgaat. Niet met een overdenking, zoals dat meestal gebeurt op zondagochtend in Nederlandse kerken, maar met het verhaal van een figuur uit de bijbel, verteld door de persoon zelf. Die wordt daardoor herkenbaar, een mens zoals wij. Judas, wie is hij? Onnoemelijk veel is er over hem getheologiseerd, gefilosofeerd, zoveel beelden heeft men van hem geconstrueerd. Hij zou de satan zijn, de satan in eigen persoon. Iemand die er alles voor over heeft om zichzelf te verrijken. Iemand met ernstige depressies, eigenlijk niet toerekeningsvatbaar. Zelf komt hij in deze dienst aan het woord. Men treft hem aan op het land van de pottenbakker, inmiddels een dodenakker. Terugblikkend, evaluerend, wanhopig zoekend naar zijn identiteit. Wie is hij? Het verhaal dat Judas via Hans Bouma vertelt, 'De mond van een vriend' en waaraan Dirk Zwart op orgel en piano muzikaal deelneemt, wordt ingeleid door de poëtisch – muzikale collage 'Zijn mensen op aarde' (Psalm 113-118 opnieuw uitgesproken). De 'verhaaldienst' onder het motto 'Kerkdienst anders' begint zondag 22 maart om 10.00 uur en wordt georganiseerd door de Werkgroep Eredienst van de Protestantse Gemeente Ruurlo – Barchem. De Werkgroep Eredienst heeft onder andere als opdracht laagdrempelige diensten te organiseren. De toegang is natuurlijk vrij. Na afloop wordt een kopje koffie/thee aangeboden en is er gelegenheid na te praten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant