In 1996 speelde Steeds Beter voor het eerst het blijspel Mooie vrouwleu van Gerrit Hulshof.  Foto: PR.
In 1996 speelde Steeds Beter voor het eerst het blijspel Mooie vrouwleu van Gerrit Hulshof. Foto: PR.

Uitvoeringen Toneelvereniging Steeds Beter tijdens Hanenfeest

Algemeen

RUURLO – Toneelvereniging Steeds Beter uit de Ruurlose buurtschap De Bruil speelt dit jaar haar jaarlijkse toneeluitvoeringen niet zoals gebruikelijk eind maart of begin april in zaal De Keizerskroon, maar op vrijdag 22 mei tijdens het jaarlijkse Hanenfeest van Buurtvereniging De Bruil en Omstreken. Zowel Toneelvereniging Steeds Beter als Buurtvereniging De Bruil en Omstreken vieren dit jaar haar 75-jarig bestaan, daarom is voor deze unieke samenwerking gekozen.

Door Jan Hendriksen

"In goed overleg met het bestuur van Buurtvereniging De Bruil en Omstreken en Peter van de Wetering van Café Nijenhuis is gekozen voor vrijdag 22 mei. In de middaguren is er een voorstelling voor senioren. Natuurlijk is er ook een avondvoorstelling in een sfeervol ingerichte tent tijdens het Hanenfeest, dat van vrijdag 22 tot en met zondag 24 mei staat geprogrammeerd. Alle twee voorstellingen zijn voor iedereen toegankelijk", zo laat voorzitter Wim Weenk van Toneelvereniging Steeds Beter weten. In het kader van het 75-jarig jubileum heeft Steeds Beter voor een speciaal toneelstuk gekozen. Men speelt namelijk één van de vier toneelstukken die oud-voorzitter, – acteur , – regisseur en erelid Gerrit Hulshof van Steeds Beter heeft geschreven: 'Mooie vrouwleu'. 'Mooie vrouwleu' is ook in 1997 opgevoerd en was een groot succes met veel verrassende elementen. "En verrassingen zullen er dit jaar ook weer ingebouwd worden", zo verklaart Wim Weenk. Steeds Beter is een bloeiende toneelvereniging met een hechte vaste achterban die zijn oorsprong in buurtschap De Bruil heeft liggen. Wim Weenk: "We zijn een zelfstandige vereniging die niet direct gerelateerd is aan de buurtvereniging. Oké, veel van onze mensen zijn bij beide verenigingen actief, maar we opereren onafhankelijk van elkaar."

Als eerste
Ooit speelde Steeds Beter eerder tijdens het buurtfeest van de buurtvereniging. Dat was tijdens het veertigjarig bestaan in 1985. Destijds in een feesttent bij de familie Uenk aan de Batsdijk. Toen speelde men op verzoek een revue. Gerrit Hulshof is al vijftig jaar actief voor Steeds Beter. Naast oud-voorzitter, – acteur en – regisseur is de 74-jarige Ruurloër het bekendst als toneelschrijver. Hij is namelijk auteur van vier toneelstukken. Steeds Beter speelde ze stuk voor stuk als eerste. En met groot succes. In 1978 beleefde Er is nog plaats genoeg in huis van Hulshof zijn primeur in Ruurlo, gevolgd door Streupers in 1984, De Hinderwet in 1989 en 'Mooie Vrouwleu in 1996. Talloze malen werden deze toneelstukken door zusterverenigingen van Steeds Beter uit de regio opgevoerd.

Blijspel
Mooie vrouwleu is een blijspel in drie bedrijven die zich grotendeels afspeelt in een klein boerencafé van Dorus en Doortje Landhuis. Regelmatig komt Hendrik Deuntjes daar een borrel nuttigen en komt Kaatje Pelle iets onder de kurk halen. Dat zijn ook eigenlijk de enige vaste gasten. Natuurlijke komen er ook vreemde gasten. Wanneer zoon Bas onverwachts met een meisje, Elly, thuiskomt en er een onnewettend mooie vrouw, Lisa van Amerongen, veel belangstelling toont in diverse huizen in de buurt is de onrust compleet. Buurvrouw Hanna Deuntjes, redelijk nieuwsgierig, en vrijgezel Willem Waps zorgen voor de nodige hilariteit. Al met al zeker de moeite waard om op vrijdag 22 mei één van de twee uitvoeringen te komen bekijken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant