Een foto gemaakt tijdens de trektocht. Foto: Freek Kuiperi
Een foto gemaakt tijdens de trektocht. Foto: Freek Kuiperi

Presentatie over trektocht in de Himalaya

Algemeen

RUURLO - Op donderdag 5 maart is er in de bibliotheek in Ruurlo (Dorpsstraat 74) een presentatie en film over een trektocht in de Himalaya. Aanvang: 19.30 uur. Deze activiteit is een samenwerking tussen 't Dorpshuis Ruurlo en twee deelnemers aan deze bijzondere trektocht, beiden afkomstig uit Ruurlo.

Afgelopen najaar hebben twee 'Reurlsen', Dirk Schilp, amateurfilmer en Jan Nikkels, huisarts, samen met vijf anderen een trektocht van een maand gemaakt naar een afgelegen gebied aan de Tibetaanse grens in het hooggebergte van Noord-West-Nepal. Het doel was om daar op 4300 meter hoogte een medisch centrum te openen. Het gebied is zeer afgelegen en kan alleen via hoge bergpassen lopend bereikt worden. De streek kent nog geen stromend water, elektriciteit of goede medische voorzieningen. In dit geïsoleerde gebied wonen zo'n vijftienduizend mensen onder middeleeuwse omstandigheden en volgens eeuwenoude Boeddhistische tradities. Een deel van het benodigde geld voor een sanitaircentrum en voor het opwekken van elektriciteit door middel van een kleine krachtcentrale wordt met behulp van de overheid door de bevolking zelf gedragen, het andere deel moet worden opgebracht door het project van Opper Dolpo zelf.
De trektocht werd een avontuurlijke en zeer pittige maar ook een prachtige tocht naar het dak van de wereld. Beide mannen werden ondergedompeld in de Tibetaanse cultuur. Dirk Schilp heeft de belevenissen verfilmd en deze film zal vertoond worden. Jan Nikkels licht de achtergronden van het gezondheidsproject toe. Beiden zullen naar aanleiding van de film hun belevenissen met de bezoekers delen.

In oktober is er opnieuw een trektocht van drie weken naar het gebied, ter ondersteuning van het Upper-Dolpo project. Belangstellenden kunnen zich tijdens de avond hiervoor opgeven. De kosten voor het bijwonen van de presentatie en de film bedragen 3 euro. Dit is inclusief een kopje koffie of thee. Op de site is meer informatie te vinden over dit project, over de acties en donatiemogelijkheden. Donaties zijn meer dan welkom.


www.upperdolpo.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant