Gedeputeerde Jan Markink onthult de eerste routezuil van Het Liefdespad. Foto: Rob Weeber
Gedeputeerde Jan Markink onthult de eerste routezuil van Het Liefdespad. Foto: Rob Weeber

Liefdespad Ruurlo geopend

Algemeen

RUURLO - Gedeputeerde Jan Markink opende op Valentijnsdag officieel Het Liefdespad met de onthulling van de eerste routezuil in de Dorpsstraat in Ruurlo. De zuil, ontworpen door kunstenaar Annemarie Ahola uit Eibergen, leidt de bezoeker van het 5 km lange Liefdespad langs de 'loveseats, de kunstwerken die de komende tijd worden opgesteld. De route is een belevenisroute en voert de wandelaar door prachtig natuurgebied en langs markante punten zoals het Doolhof, het Kasteelmuseum MORE, De Heikamp en de Baakse beek.

Door Rob Weeber

Het Liefdespad beoogt de leefbaarheid in de Achterhoek te vergroten en het toerisme te bevorderen. In zijn toespraak verbond Markink Het Liefdespad dan ook met de schoonheid en de kracht van de Achterhoek. Innovatie, techniek, natuur, landbouw, recreatie en streekproducten zijn allemaal verwijzingen naar activiteiten die de Achterhoek groots maken. Van krimp kan nu zeker geen sprake meer zijn, zo benadrukte hij met een knipoog. De realisatie van Het Liefdespad was zeker geen geëffend pad. Initiator Bert van Zijtveld van De Heikamp kwam eind 2017 naar de provincie met het idee en verwachte de opening ervan op Valentijnsdag 2018. Het liep anders, maar zijn doorzettingsvermogen zorgde uiteindelijk voor een uniek initiatief dat de Achterhoek rijker is. Er is zelfs al belangstelling getoond vanuit België en Duitsland. Op Valentijnsdag werd er gewerkt aan het plaatsen van het eerste kunstwerk. Daarna wordt er ieder week een nieuwe loveseat in het gebied geplaats, totdat de route vol is. Iedere loveseat heeft een thema, zoals de liefde voor elkaar of de liefde voor het water. De cyclus wordt alleen onderbroken door het broedseizoen, op last van Staatsbosbeheer. Dan wordt de menselijke liefde even geweerd en zijn de dieren aan de beurt.

Aan het einde van het officiële gedeelte werd er getoost met, hoe kan het anders, het Hartenbier van De Heikamp. Staande op de lijnen van een groot getekend hart presenteerde Bert van Zijtveld de Cupido Liefdespadpijl. Het is de bedoelding dat de pijl wordt doorgegeven en zo de liefde in en voor de Achterhoek bevordert. Van Zijtveld overhandigde hem aan Jan Markink, die hem op zijn beurt weer doorgaf aan René Swienink van de Stichting Toeristische activiteiten Ruurlo.

Het Liefdespad is eigendom van de Stichting Liefdespad en ken vele founders, personen, bedrijven en overheidsinstellingen die het Liefdespad mede mogelijk hebben gemaakt. Onder hen zijn de gemeente Berkelland, het waterschap Rijn en IJssel, de provincie Gelderland, Staatbosbeheer en de Stichting Achterhoek Toerisme.


www.liefdespad.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant