De Plaggenmeijers uit Rekken presenteerden zondag onder meer de 'Schaatsenrijderspolka' en de 'IJswals'. Foto: Jan Hendriksen.
De Plaggenmeijers uit Rekken presenteerden zondag onder meer de 'Schaatsenrijderspolka' en de 'IJswals'. Foto: Jan Hendriksen.

Folkloristen hebben elkaar hard nodig

Algemeen

Dansdag in Ruurlo; aanwas bij Berkellandse groepen stokt

Door Jan Hendriksen

RUURLO - "We zullen in de toekomst naar meer samenwerking moeten toewerken en nog meer de verbinding met elkaar moeten opzoeken. Want hoe je het ook wendt of keert: er komen van 'onderaf' geen of bijna geen nieuwe dansparen bij. En dat brengt de zelfstandigheid van elke vereniging op termijn in gevaar. En daar moeten we niet voor weglopen. Het geet zoals het geet."

Ze waren er het unaniem met elkaar over eens: de folkloristen uit Berkelland die zich zondagmiddag verzameld hadden in zaal De Keizerskroon. Daar werd de vijftiende editie van de Berkelland Folkloremiddag gehouden. "Maar we moeten in dat proces van samenwerking en verbinding wel onze eigen identiteit enigszins kunnen behouden. En dan is het geven en nemen", zegt Paul Kox (66) namens de Lebbenbruggedansers uit Borculo die samen met medegastheren Diekhookse Klumpkes uit Borculo, de Plaggenmeijers uit Rekken en Achterhookse Folkloredansers uit Ruurlo voor een afwisselende folkloremiddag zorgden.
De Lebbenbruggedansers zocht en zoekt die samenwerking en verbinding de laatste jaren al nadrukkelijk. "We dansten in het verleden tijdens onze repetities al eenmaal per maand samen met de Plaggenmeijers. Nu doen we dat naast onze wekelijke dansavonden eens per maand samen met de folkloristische dansgroep de Twentse Leu uit het Overijsselse Hengelo. We hebben met acht dansparen nu nog net voldoende bezetting. Maar naar de toekomst toe zullen we aanvulling moeten hebben om ons op een waardige manier te kunnen presenteren. Daarom zoeken we nu elkaar al op om dat te kunnen realiseren", zei Kox terwijl de Plaggenmeijers op deze winderige zondagmiddag de '
Schaatsenrijderspolka' en de 'IJswals' laten zien.
Voorzitter Derk te Brinkhof van de Achterhookse Folkloredansers beaamt de woorden van Paul Kox. "We kunnen momenteel zelfstandig nog voldoende dansparen op de been brengen. Maar ook onze groep 'vergrijst'." Naast de folklore presenteren de Achterhookse Folkloredansers zich jaarlijks ook op een totaal andere wijze aan het publiek, met de organisatie van de braderie in Ruurlo. Te Brinkhof: "Daar hebben we inmiddels al enkele jaren een folkloredag aan toegevoegd met dansgroepen uit binnen en buitenland."
De Lebbenbruggedansers proberen de folklore die zij presenteren ook te verbreden. Paul Kox: "We verzorgen tijdens onze optredens naast onze dansen inmiddels ook een kledingpresentatie van 1900 tot de jaren zestig van de vorige eeuw. En bij de dans 'Jennsken' hebben we een leuk intermezzo toegevoegd. Zo maken we het geheel wat levendiger en aantrekkelijker voor het publiek."

Samengevoegd
Inmiddels was het zondag de vijftiende editie van de Berkelland Folkloremiddag sinds de gemeenten Ruurlo, Borculo, Neede en Eibergen in 2006 werden samengevoegd tot de nieuwe gemeente Berkelland. Naast de traditionele dansen en voordrachten vond er de pauze een muzikaal optreden van het Ruurlose gezelligheidskoor Schouder aan Schouder plaats. Door de winderige weersverwachtingen was het programma enigszins ingekort en kwamen er onverwachts spontane gezamenlijke optredens tot stand.
"We kunnen dan ook terugkijken op een zeer geslaagde middag met veel dans, gezelligheid en verbinding. Want met die doelstelling hebben we in 2006 de organisatie van deze Berkellandse Folkloremiddag als Achterhookse Folkloredansers opgepakt", zei presentatrice Rita van den Berg na afloop van de folkloremiddag die afgesloten werd met een gezamenlijke stampottenbuffet voor alle deelnemende folkloristen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant