Bijna dertig tractoren werden ingezet tijdens de 'trekkeractie' nabij Kasteel Huize Ruurlo. Foto: Jan Hendriksen
Bijna dertig tractoren werden ingezet tijdens de 'trekkeractie' nabij Kasteel Huize Ruurlo. Foto: Jan Hendriksen

Boeren in actie in Ruurlo om stikstofbeleid

Algemeen

RUURLO – De actiegroep Farmers Defence Force (FDF) mag dan de geplande landelijke 'Trekkeractie' woensdag 5 februari in Den Haag hebben afgelast, toch hielden boeren uit onder meer Ruurlo, Borculo, Zelhem, Lochem en Barchem maandagmiddag 3 februari een actie ter hoogte van de rotonde aan de Vordenseweg nabij Kasteel Huize Ruurlo.

Door Jan Hendriksen

De boodschap van de boeren was duidelijk 'Het beleid moet op de schop, anders kost het ons boeren de kop' en 'Doen wij nu niets, eet u straks niets' zo stond er te lezen op de voorkant van twee van de bijna dertig aanwezige tractoren. En de leus 'Stelletje RVIM malloten helpt ons naar de kloten' liet ook niets aan duidelijkheid te wensen over. De actie maandagmiddag was spontaan door Regiobeheerder Albert Markerink uit Lochem van de Regio Gelderland van Farmers Defence Force middels Facebook op touw gezet nadat vorige week ook al tijdens enkele 'prikacties' langs provinciale wegen in de Achterhoek aandacht was gevraagd voor de positie van de boeren. Uit Ruurlo ondersteunde maandagmiddag onder meer de familie Klein Wassink de actie. Met maar liefst drie generaties was de familie naar de actielocatie gekomen. 'Opa' Bertus, René en Delon (16) lieten zich niet onbetuigd. Op een van de tractoren was te lezen 'Geen boer, geen bier. De Weus', verwijzend naar de boerderijnaam van de familie Klein Wassink. "Het is onrechtvaardig wat ons wordt aangedaan", zo verklaart René terwijl een bekende passerende automobilist zijn duim richting Klein Wassink opsteekt.

Eind vorige week werd tijdens de vergadering van het Landbouw Collectief besloten dat de boeren uit tactisch oogpunt niet op 5 februari met trekkers naar Den Haag gaan. "Het beleid over onder meer de stikstofuitstoot waarover we proberen een deal te maken, is gebaseerd op onjuiste informatie. Dit zal de komende weken richting eind februari naar buiten komen. Meer uitleg over de keuzes en stappen van het Landbouw Collectief volgen binnenkort. Mede daarom beperken we onze acties tot 'prikacties in de regio", zo verklaarde Regiobeheerder Albert Markerink van de Regio Gelderland van FDF die de actie vooraf aan de Berkellandse politie kenbaar had gemaakt. "Veiligheid staat voorop vanmiddag. We hebben alle trekkers zodanig in het midden en langs de rotonde geparkeerd zodat het verkeer amper hinder van de actie ondervindt." En dat laatste beaamde ook wijkagent Tom Nijland van Ruurlo. "De actie is tot op heden ordelijk verlopen. Het is er zelfs gezellig."

De boodschap van de actievoerders was duidelijk. Foto: Jan Hendriksen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant