Als boerenmeid aan de slag in Gaanderen. Foto: familie Salemink
Als boerenmeid aan de slag in Gaanderen. Foto: familie Salemink

Lezing Old Reurle over 'Dagloonsters, boerenmeiden en boerinnen'

Algemeen

RUURLO - De februarilezing van de Historische Vereniging Old Reurle, op woensdag 12 februari, heeft als titel: 'Dagloonsters, boerenmeiden en boerinnen' en hij wordt verzorgd door de gebroeders Salemink.

In het eerste deel wordt er verteld over het leven als dagloonster: wat hield hun werk in? De gasten krijgen een blik op de architectuur, inrichting en voorwerpen van die tijd. Ook wordt er gesproken over tuinbouw, kinderen en de rol van het katholieke geloof. Na de pauze wordt er verteld over het boerenleven voor de oorlog, het leven als boerin in Didam en Gaanderen. En de opkomst van de boerinnenbond in de Achterhoek. De lezing wordt gehouden bij 'De Sprankel' aan de Domineesteeg, Ruurlo. De lezing begint om 20.00 uur.

De gebroeders Salemink verzorgen de lezing en zijn bekend van het boek 'Ondankbare Grond'. Ook van hun lezingen over het leven van de kleine boer in de Achterhoek en Liemers. Ze presenteren nu een nieuwe lezing : Dagloonsters, boerenmeiden en boerinnen. De invalshoek is nu anders dan in Ondankbare Grond en de lezingen. Nu stellen ze het leven van de vrouw op het platteland centraal. Het leven van eenvoudige 'dagloonsters' in de negentiende eeuw en het leven van boerenmeiden en boerinnen in de twintigste eeuw. Ze doen dat aan de hand van hun familiegeschiedenis maar dan in de vrouwelijke lijn. De lezing gaat door middel van een powerpoint, aan het eind is er tijd voor vragen en discussie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant