Jan Six met de prijswinnaars. Foto: Louis Swart
Jan Six met de prijswinnaars. Foto: Louis Swart

Jan Six boeit met lezing Hendrickje en Rembrandt

Algemeen

RUURLO – Jan Six staat ontspannen op het podium en vertelt vlot over zijn zoektocht naar meer informatie over Hendrickje, de derde partner van Rembrandt van Rijn. Door zijn charismatische uitstraling en vlotte manier van spreken heeft hij zijn publiek volledig in zijn ban. Met Rembrandts schilderijen van (vermoedelijk) Hendrickje, geprojecteerd op het scherm, vertelt hij over het liefdesleven van de grote meester. Dit alles gebeurde op 22 november bij de KunstKring Ruurlo in de Theaterzaal van het Kulturhus voor meer dan 200 belangstellenden.

Aan het begin van zijn lezing vertelt Jan Six dat hij niet veel wist over Hendrickje Stoffels J(a)egers, maar dat hij het een leuke uitdaging had gevonden om meer over haar leven uit te zoeken. Wat er allereerst bij hem naar boven kwam, was het lied 'It's a man's world' van James Brown. Daarin wordt immers gezongen: 'It's a man's world, but where would I be without my woman' en zo ziet hij de liefdesrelatie tussen Rembrandt en Hendrickje ook. Zij redde hem immers van de ondergang.
Hendrickje (1626 – 1663) wordt in Bredevoort geboren als dochter van Mechteld Lamberts en Stoffel Stoffels, die sergeant was en ook jager van het kasteel van Bredevoort. Daarom werd Stoffels ook J(a)egers genoemd.

Hendrickje en Rembrandt
Toen zij Rembrandt ontmoette, was Hendrickje 23 jaar. Rembrandt was 42. Zij konden niet trouwen omdat Saskia, Rembrandts eerste vrouw, een testament met een clausule had opgemaakt. Na haar overlijden erfde zoon Titus haar vermogen, maar Rembrandt had het vruchtgebruik mits hij nooit zou hertrouwen. Rembrandt en Hendrickje kregen dochter Cornelia. Toen Hendrickje in 1663 stierf tijdens de pestepidemie was Cornelia zes jaar oud. Van haar zijn geen portretten geschilderd of gevonden.
Er zijn vier documenten gevonden, waarop de handtekening van Hendrickje staat: een kruisje. Daardoor vermoedt Jan Six dat Hendrickje analfabeet was. Zij heeft Rembrandt geholpen om zijn tweede partner, Geertje Dirkx in het Spinhuis in Gouda te laten zetten. Dit was een tuchthuis. Jan projecteerde portretten, waarvan hij vermoedt dat het om Hendrickje gaat. Daardoor voelde en zag het publiek hoeveel Rembrandt om haar heeft gegeven. Jan sloot zijn verhaal voor de pauze af door twee prachtige portretten van een rijpere Hendrickje en Rembrandt naast elkaar te zetten: een prachtig liefdespaar. Na de pauze beantwoordde Jan Six de vele interessante vragen met humor en grote kennis van zaken. Uit alles bleek zijn enorme bewondering voor de grote schilder, in wie hij twintig jaar studie heeft gestoken.

Prijswinnaars
En tenslotte brak het grote moment aan voor de genomineerden van de expositie 'Rembrandt in Ruurlo'. Jan Six had de eer om de prijs uit te reiken. Hij vertelde dat in totaal 416 stemmen waren uitgebracht. De derde prijs ging naar Freddy Nauta met 28 stemmen. De tweede prijs naar Saskia Obdeijn met 37 stemmen. En Josine Breukink ontving de hoofdprijs met 55 stemmen. Hij complimenteerde Freddy, Saskia en Josine met hun werk. Een stralende Josine vertelde het publiek hoe zij in de stijl van Rembrandt haar foto maakte in het Bosmanshuis tegenover kasteel Hackfort waar het bier rijkelijk vloeide. Zij heeft voor haar foto gebruik gemaakt van natuurlijk licht door de drie lange hoge ramen. Eerder volgde zij een cursus: 'Fotografie Oude Meesters.'
KunstKring Ruurlo feliciteert Josine, Saskia en Freddy en dankt alle deelnemers voor het inzenden van hun prachtige kunstwerken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant