Wim van Langen (l) ontving uit handen van Jan Nijenhuis een speld behorende bij het erelidmaatschap van de Stichting 4-5 mei commissie Ruurlo. Foto: PR.
Wim van Langen (l) ontving uit handen van Jan Nijenhuis een speld behorende bij het erelidmaatschap van de Stichting 4-5 mei commissie Ruurlo. Foto: PR.

Wim van Langen neemt afscheid van Stichting 4-5 commissie Ruurlo

Algemeen

RUURLO – Het doet hem goed dat steeds meer jongeren de laatste jaren belangstelling hebben voor de herdenkingen en en activiteiten die Stichting 4-5 mei commissie Ruurlo organiseert. "We hebben de jongeren bewust ook steeds meer betrokken bij de herdenkingen. Denk hierbij onder meer aan Scouting Ruurlo en leerlingen van de plaatselijke basisscholen. Maar het is na 35 jaar mooi geweest. Ik maak graag plaats voor de jongere generatie."

Door Jan Hendriksen

Na 35 jaar heeft Wim van Langen (73) vorige week bij café-restaurant De Tapperij afscheid genomen als bestuurslid van Stichting 4-5 mei commissie Ruurlo, de stichting die hij in 1987 samen met anderen oprichtte. Uit handen van voorzitter Jan Nijenhuis ontving Van Langen een speld behorende bij het erelidmaatschap van de Stichting 4-5 mei-commissie Ruurlo. Nijenhuis bedankte Van Langen voor zijn betrokkenheid, enthousiasme en inzet in al die jaren. Voor zijn vrouw Greet was er een mooi boeket bloemen. Hoogtepunten in die 35 jaar waren voor Wim van Langen naast de jaarlijkse herdenkingen en bevrijdingsconcerten de tentoonstellingen die hij mede hielp organiseren, het concert van Koninklijke Luchtmacht in sporthal 't Rikkenhage, het ophalen van het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar Ruurlo in 1985 door diverse Ruurlose sportverenigingen en de schenking van de Anne-Frankkrant aan leerlingen van de Ruurlose basisscholen. In een gesprek, eerder vorige week, kwam een aantal ludieke feiten en belevenissen tijdens zijn zittingsperiode aan de orde. In 1979 werd Wim van Langen als politiecommandant in Ruurlo benoemd. In de eerste jaren maakte hij zich duidelijk niet geliefd bij de Ruurlose bevolking met zijn maatregelen betreffende de straatverlichting en het vogelschieten tijdens de Septemberfeesten. In de allegorische optocht werd hij daarvoor zelfs 'aan de paal genageld'.

Oorlogstentoonstellingen
Aangezien feiten en gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog altijd al zijn interesse hadden, mede omdat zijn ouders in Zutphen in het verzet actief waren geweest, organiseerde hij in 1981 samen met Ab Snijders uit Ruurlo een oorlogstentoonstelling in navolging van zijn vader die dit in Rhenen had gedaan. Huize Ruurlo was gedurende een week omgetoverd tot een oorlogsmuseum waarin vuurwapens uit het Oorlogsmuseum uit Overloon niet ontbraken. Deze werden 's nachts in de kluis van het kasteel opgeborgen wat heden ten dage niet meer voor te stellen is. In 1984 werd Wim door bestuurslid Rinus Mulder gevraagd om in de 4-5 mei commissie Ruurlo zitting te nemen. In de jaren daarna en tot in 2015 zette hij diverse tentoonstellingen en activiteiten op die als thema 1940 – 1945 hadden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant