Nieuwe wijk-AED in Ruurlo

Algemeen

Initiatiefnemers in zes straten slaan handen ineen voor aanschaf

Door Jan Hendriksen

RUURLO - In navolging van eerdere initiatieven in onder meer de Henri Dunantlaan en de wijk 't Leusinkbrink zijn onlangs enkele bewoners van 't Gotink, Soldatenhuis, De Schoemaker, Willem Alexanderlaan, Peppelenhof en de Pasmaanhaard gestart met een gezamenlijke actie om geld in te zamelen voor een AED in hun woonwijk.

"Samen met een aantal buurten willen we geld bijeenbrengen voor deze aanschaf. Hiermee vergroten we de overlevingskansen van medebewoners die een hartstilstand krijgen. Voor het apparaat en het onderhoud ervan hebben we 2500 euro nodig. Met een éénmalige donatie van twintig euro per huisadres kunnen wij dit voor elkaar krijgen. Een kleiner of groter bedrag is natuurlijk ook welkom", zegt Stefan Kreeftenberg namens de initiatiefnemers.
Het initiatief is gestart bij Derk Addink ('t Gotink) die zelf hiermee in aanraking is gekomen. Stefan Kreeftenberg: "Hij heeft een aantal bekenden uit verschillende buurten in de directe nabijheid van zijn woning benaderd. In augustus is het idee opgestart en verder uitgewerkt. We sluiten ons aan bij het project van Philips en de Hartstichting:
www.buurtAED.nl. In november gaan we de genoemde straten in om iedereen persoonlijk om een bijdrage te vragen. We hopen op 1 december voldoende geld bij elkaar te hebben om het AED-pakket aan te vragen. Om de kosten relatief laag te houden hebben we met meerdere buurten de handen ineengeslagen."

Defibrillator
Een AED is een defibrillator, een apparaat waarmee het leven kan worden gered van mensen die een hartinfarct krijgen. Hoe sneller een AED ter plekke is hoe groter de kans van overleven. "In Ruurlo zijn gelukkig veel mensen aangesloten bij Hartslag.nu. Deze vrijwilligers krijgen een oproep op het moment dat er bij 112 een melding binnenkomt van een infarct of iets wat daarop lijkt. Zij gaan er dan zo snel mogelijk naar toe om of te reanimeren of om een AED op te halen. Maar in onze wijk is nog geen AED aanwezig dus dan duurt het ophalen van zo'n apparaat te lang. Daarom willen wij nu centraal in onze buurten een AED ophangen. Zo zijn wij er zeker van dat hulp binnen een aantal minuten aanwezig is. Deze AED wordt gedeeltelijk door Philips betaald, maar wij moeten zelf ook een bedrag inbrengen. Als wij dit samen doen, dan is het mogelijk om er een aan te schaffen", aldus Kreeftenberg.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant