Tijdens toernooien zoals op de Varsselring ontmoeten de Achterhoekse klootschieters elkaar dit in tegenstelling tot de competitie. Foto: PR.
Tijdens toernooien zoals op de Varsselring ontmoeten de Achterhoekse klootschieters elkaar dit in tegenstelling tot de competitie. Foto: PR.

Achterhoekse klootschieters doen het dit seizoen gezamenlijk

Algemeen

RUURLO – 'Klootschieters doen het op de weg' is een gevleugelde spreuk. Maar Achterhoekse klootschieters 'doen' het in het wedstrijdseizoen 2019-2020 ook 'gezamenlijk'. Want er vindt na dertig jaar op zaterdag 23 november 2019 en 10 februari 2020 namelijk twee gezamenlijke competitiewedstrijden tussen de klootschieters uitkomend in Achterhoekse Klootschieters Federatie (AKF) en de Eerste Klootschieters Federatie Neede (EKFN) competities plaats.

Door Jan Hendriksen

Een nieuw Achterhoeks klootschietseizoen is weer op komst. Te beginnen op zaterdag 28 en zondag 29 september bij klootschietvereniging De Mölle in de Lochemse buurtschap Exel. "Een bijzonder seizoen omdat de samenwerking met Neede er in van start gaat. Een stap naar het hernieuwd samen sporten van 'alle' klootschieters in de Achterhoek. Eén van mijn doelen toen ik een jaar of zeven geleden aantrad als voorzitter", zo verklaart voorzitter Harold Dolleman van de AKF. Ooit zijn de zeven Needse verenigingen (Noordijk, Bergstraat, Borculoseweg, De Needseberg, Rapenburg, Ruwenhof en Reefhorshoek aangesloten geweest bij de AKF. Doordat het aantal verenigingen binnen de AKF in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw explosief toenam werd besloten een afdeling AKF-Oost en een afdeling AKF-West in het leven te roepen. Door deze splitsing werden de competitiewedstrijden wat overzichtelijker, echter de scheidslijn liep dwars door Neede. Doordat de groei van de AKF niet ophield werd de AKF verdeeld in vier regio's waarbij de Needse verenigingen gezamenlijk in de afdeling AKF-Noord onderverdeeld werden. De competities werden echter over de verschillende regio's verschoten waardoor de te rijden afstanden als hinderlijk werden ervaren. En mede doordat er duidelijke verschillen van mening waren betreffende de beleidsvisie van de NKB/AKF en de toenmalige afdeling Noord van de AKF besloten de Needse verenigingen in 1989 met een eigen competitie te beginnen en het lidmaatschap van de AKF niet meer te continueren met als gevolg ook geen lid meer van de NKB te zijn. De Eerste Klootschieters Federatie Neede (EKFN) was een feit.

Onderling
De Achterhoekse en Needse klootschieters treffen elkaar gezamenlijk op zaterdag 23 november in Noordijk bij KV Noordijk en op 10 februari in Haarlo bij KV De Onderlingen. "Ze zullen dan onderling tegen elkaar spelen. Er worden dan aan het slot drie competitiestanden opgemaakt. Die voor de AKF en ENKF, maar er wordt ook een onderlinge stand opgemaakt", zo verklaart Harold Dolleman (49), die overigens na veertig jaar eind vorige seizoen een punt achter zijn succesvolle klootschieterscarrière zette. De Zutphenaar werd diverse malen individueel en nationaal clubkampioen (Klein Dochteren) maar ook behaalde hij succesvolle internationale resultaten zoals de EK titel voor de jeugd in 1988. Met de gezamenlijke aanzet wil Dolleman alle Achterhoekse klootschieters dichter bij elkaar brengen. "Ze ontmoeten elkaar wel eens bij toernooien maar in competitieverband sinds 1989 niet meer. Wie weet leidt dit wel tot een verdere toenadering tot elkaar. Uiteindelijk beoefenen we allemaal met dezelfde passie onze sport." Wat verder opvalt in dit nieuwe seizoen binnen de AKF is de deelname van KV Warnsveld. KV Warnsveld maakte deel uit van de Klootschieters Federatie IJsselstreek (KFIJ). Maar omdat er zich een aantal leden van Warnsveld afscheidde en zich bij KV 't Woudhuis in Apeldoorn aansloten kwam de vraag of men niet in de Achterhoekse competitie kon deelnemen. "En daarop hebben we een volmondig ja opgezegd", zo verklaart Dolleman.

Interessant
Waarover Harold Dolleman zich zorgen maakt is dat er momenteel duidelijk minder aanwas binnen de klootschietsport is. Dolleman: "Jongeren bewegen steeds minder en er is in de klootschietgebieden sprake van krimp. Daarnaast is er volgens mij nog een reden; klootschieten is niet in beeld bij het grote publiek. Kijk wat aandacht doet voor kleine sporten als darten en/of curling. Of natuurlijk voor voetbal. Iedere jongen wil wel Michael van Gerwen of Messi zijn. Veel meisjes hebben het Nederlands vrouwenelftal als voorbeeld. Wie ziet wat klootschieten je biedt? Die vraag en de vraag hoe houden we klootschieten interessant, zijn dé vragen die het bestuur bezighoudt. Daarom ook de keuze voor een samenwerking met Neede."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant