BArt-organisatoren Aterlierroute Dolf Bierhuizen (l) en René Appels. Foto: Rob Weeber
BArt-organisatoren Aterlierroute Dolf Bierhuizen (l) en René Appels. Foto: Rob Weeber

Atelierroute Berkelland biedt ook kunstbeleving aan jeugd

Algemeen

BERKELLAND - Na het succes van het eerste jaar in 2017 hebben Kunstkring BArt en Kunstkring Ruurlo de handen weer ineen geslagen voor een tweede editie Atelierroute Berkelland. Bijna 90 kunstenaars, waaronder 20 nieuwe gezichten, presenteren zich gedurende het pinksterweekend met hun werk. Alle deelnemende kunstenaars ontvangen de bezoekers thuis op of een gedeelde locatie. Nieuw dit jaar is dat de jeugdige bezoekers bij veel kunstenaars mogen ervaren hoe het is om bijvoorbeeld een penseel of beitel te hanteren. Ook krijgen zij uitleg hoe een werk tot stand komt.

Door Rob Weeber

Alle vier de kernen zijn ongeveer evenredig vertegenwoordigd qua aantal deelnemers. Daarnaast slingert de route zich door de fraaie buitengebieden, van Gelselaar tot Beltrum en van Rekken tot Ruurlo. In totaal zijn er 53 locaties. Onder de nieuwkomers zijn onder meer te bewonderen Erik Bruinenberg en Maria Edite Dos Reis Modeira in Beltrum, Menno van Bree en Frits Prisse van De Verfmeesters in Borculo, Bram Snor in Borculo, recycle kunstenaar Bert Koerts in Eibergen, Truus Pijpers in Ruurlo en Marian van Delft in Noordijk.

Bram Snor is een internationaal fotograaf die de hele wereld afreisde op zoek naar bijzondere beelden. Bij Hilde Grooters in Eibergen staan de houten sculpturen van wijlen beeldhouwer Jos Kleine Punte. Hij overleed in januari van dit jaar. Ook nieuw is de locatie Vunderinksmuseum in Eibergen.

Kortom, de kunst in Berkelland zet al haar deuren wagenwijd open voor liefhebbers en andere geïnteresseerden die nieuwsgierig zijn naar een bijzondere mix van kunstenaars en hun werk. Vrijwel alle disciplines zijn aanwezig, schilderkunst, beeldhouwwerk in steen, hout of brons, keramiek, glasobjecten, fotografie, tekeningen en textiel.

Ook tijdens deze editie kunnen de bezoekers weer prijzen winnen. De jeugdige bezoeker kan een 'te gekke' foto inleveren van hemzelf en/of begeleider(s) met de betreffende kunstenaar. Deze foto moet voor 15 juni worden ingestuurd naar atelierroute@kunstkringbart.com. De drie winnaars krijgen uiteraard een 'kunstprijs', zoals een workshop tekenen of boetseren. Verder kan iedereen die de atelierroute bezoekt een evaluatieformulier inleveren. Uit alle inzendingen wordt een winnaar getrokken die 200 euro krijgt om te besteden voor aankoop van kunst bij een van de deelnemende kunstenaars. Het formulier kan worden ingeleverd bij de deelnemende kunstenaars of bij het Kulturhus in Ruurlo.

Op zaterdagavond 8 juni opent wethouder Anjo Bosman om 20.00 uur de Atelierroute Berkelland. Locatie is het Kulturhus Ruurlo, tevens informatiecentrum. Daar ook zal van iedere deelnemer één kunstwerk te bezichtigen zijn, zodat de bezoekers een mooie voorproef krijgen. Zondag 9 en maandag 10 juni is de Atelierroute Berkelland geopend voor alle bezoekers. Bij iedere locatie is een herkenbaar verwijsbord geplaatst. Het boekje met de route, de kunstenaars en de locatie waar ze zich bevinden, is te verkrijgen tegen betaling van 2 euro bij de deelnemende kunstenaars, het informatiecentrum in Ruurlo en de TIP's/VVV's in de kernen. Voor meer informatie over de Atelierroute Berkelland 2019 kan men terecht op de website.


www.kunstkringbart.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant