Henk Mennink met zijn Mc Cormick met in zijn kielzog zoon Nico op een Hanomag. Foto: Achterhoekfoto.nl/Gradus Derksen.
Henk Mennink met zijn Mc Cormick met in zijn kielzog zoon Nico op een Hanomag. Foto: Achterhoekfoto.nl/Gradus Derksen.

Record aantal deelnemers voor toertocht oldtimers bij Hanenfeest De Bruil

Algemeen

RUURLO – Ze zijn momenteel immens populair. De oldtimer toertochten voor tractoren. Bijna elk weekeinde kan er wel aan een toertocht in de Achterhoek of Twente worden deelgenomen. Er worden tegenwoordig zelfs arrangementen voor oldtimer tractoren aangeboden om met vrienden, familie of collega's een toertocht te maken. Zo kan men een trekker rit combineren met een picknick onderweg of 'kaffee mit kuchen' bij onze Duitse buren.

Door Jan Hendriksen

Zondag tijdens 't Hanenfeest van Buurtvereniging De Bruil en Omstreken vond er in Ruurlo een onvervalste originele toertocht voor oude tractoren plaats. Een record aantal van honderdzeven deelnemers had zich ingeschreven voor de ongeveer veertig kilometer lange toertocht die richting Zieuwent, Harreveld en Mariënvelde voerde. Gepauzeerd werd er bij de familie Spekschoor aan de Oude Maat in Mariënvelde. Henk Mennink (59) uit Ruurlo en zijn zoon Nico Mennink (24) zijn sinds een jaar of twee door Henks vriend Wim Bouwmeester uit Ruurlo ook besmet geraakt met het oldtimer tractoren virus. Zondagmiddag arriveerden beiden als een van de eersten weer op het parkeerterrein aan de Beemersteeg waar de tractoren keurig na de toertocht in rijen werden geparkeerd. Henk arriveerde er op zijn rode Mc Cormick International D219 uit 1961 met in zijn kielzog Nico die eigenaar is van een Hanomag S19 uit 1954. Ze waren lang niet de enige Ruurloërs die deelnamen. Volgens schatting telt Ruurlo inmiddels ruim zestig oldtimer toerrijders. "We hebben zelfs een speciale rit voor alleen maar Ruurlose oldtimer bezitters", zo weet Henk te vertellen die jaarlijks aan zo'n vijftien ritten in de regio deelneemt. Zoon Nico is wat minder frequent van de partij. "Ik bivakkeer voor mijn werk nog wel eens in het buitenland. En dan ben ik niet in de gelegenheid om aan alle regionale ritten deel te nemen."

Een van de weinige vrouwen die zondag deelnamen was Jannie Klein Poelhuis (45) uit Winterswijk. "Dit is mijn derde rit en de eerste buiten Winterswijk", zo laat ze vanaf haar Fiat 350 uit 1974 weten. Samen met haar man Willy Hesselink (Fiat 750 uit 1971) was Jannie zondag in alle vroegte vanuit Winterswijk met de tractor naar Ruurlo gekomen. "We maken er een gezellige dag van. De route was prachtig en we zijn over landwegen gekomen die voor ons totaal onbekend waren. Prachtig. En nu gaan we onze twee consumptiemunten nog even in de feesttent verzilveren voordat we weer naar huis gaan. We moeten nu nog weer een uur rijden voordat we thuis zijn", zo verklaarde Jannie. Inmiddels werd mede organisator Bennie Hanskamp die verantwoordelijk was voor de route uitzetting overstelpt met complimenten. En dat doet de Ruurloër zichtbaar goed.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant