Willy Scheper tijdens de beslissende strafschoppen serie. Foto: Jan Hendriksen
Willy Scheper tijdens de beslissende strafschoppen serie. Foto: Jan Hendriksen

Willy Scheper veertig jaar actief als scheidsrechter op schoolvoetbaltoernooi

Algemeen

RUURLO – "In het verleden was de 'gezonde' rivaliteit tussen de verschillende scholen en het fanatisme bij de ouders veel groter. Anno 2019 is het allemaal wat gezapiger maar nog steeds wel erg gezellig hoor. Absoluut, ik beleef er nog steeds veel plezier aan. Zeker de blijdschap bij de kampioenen. Prachtig om te zien en te beleven."

Door Jan Hendriksen

Het was zaterdag op Koningsdag voor de veertigste keer dat Willy Scheper (60) op sportpark 't Rikkelder als scheidsrechter optrad tijdens het jaarlijkse Schoolvoetbaltoernooi van de Activiteitencommissie van voetbalvereniging Ruurlo. Nog nimmer sinds 1979 liet de Ruurloër verstek gaan. Ja, in 2001 toen het toernooi in verband met de mond- en klauwzeer binnen de agrarische sector geen doorgang vond sloeg hij een jaartje over. Maar bij alle andere edities was de clubscheidsrechter van VV Ruurlo aanwezig. Daarvoor werd hij zaterdag na afloop van het toernooi door voorzitter Henry Meutstege van VV Ruurlo in de 'bloemetjes' gezet. In 1982 behaalde Scheper zijn officiële scheidsrechters diploma. Maar omdat hij in de jaren tachtig en in de begin van de jaren negentig van de vorige eeuw leider was van onder meer Ruurlo 2, 3 en A2 begon zijn carrière als clubscheidsrechter pas in 1995. Sinds die periode fluit Scheper elke voetbalweekeinde minimaal een duel.

"En soms ook wel een twee. Op zaterdag een jeugdwedstrijd en zondags een seniorenduel van een van de lagere elftallen van VV Ruurlo", zo verklaart de Ruurloër. Het was wijlen jeugdvoorzitter Henk Wendt van VV Ruurlo die Scheper in 1979 benaderde om als scheidsrechter op te treden tijdens het schoolvoetbaltoernooi Een toernooi waaraan destijds nog zes Ruurlose scholen deelnamen. "Mariënvelde behoorde tot 2005 bij de gemeente Ruurlo. Steevast behoorde de Sint Theresiaschool ook tot de deelnemers. Evenals de Veldhoekse school die inmiddels opgeheven is. Goed voor meer dan twintig teams. Tot voor een aantal jaren geleden had je zelfs twee leeftijdsgroepen. Een poule voor de groepen vijf en zes en zeven en acht", zo weet Scheper zich nog goed te herinneren terwijl hij zich voorbereid om de finale bij de jongens te gaan fluiten. Dit jaar namen nog elf teams deel.

Karakter
Naast de krimp van het aantal deelnemende teams is het karakter van het toernooi volgens Scheper ook duidelijk veranderd. "De 'gezonde' onderlinge rivaliteit tussen de verschillende scholen was vroeger veel groter. En ook de beleving van de ouders en onderwijzend personeel is anders. Die is minder fanatiek. En ook kwalitatief heeft het toernooi wat ingeboet." De laatste jaren wordt steevast de jongensfinale door de organisatie aan Willy Scheper toebedeeld. En daar zaten prachtige finales tussen. Willy Scheper: "Veelal een finale tussen een van de teams van de Kerst Zwartschool die als grootste Ruurlo school steevast een finaleplaats op eist. Dit jaar zelfs twee." Een strafschoppenserie moest de beslissing brengen. 'Vakkundig' loodste Scheper de jongens door de serie heen. Maar dat was ook wel eens anders.

Heftig
Scheper herinnert zich nog goed de serie strafschoppen tussen de inmiddels opgegeven Veldhoekse school en de Kerst Zwart. "De verliep nogal hectisch. Het reglement schreef toen nog voor dat de serie uit drie strafschoppen bestond. En daarvan waren de leiders van Veldhoek niet op de hoogte toen de derde beslissende strafschop door Veldhoek werd gemist.. En dat leidde na afloop tot 'heftige' discussie. Maar verder verliep alles in al die jaren prefect. Op naar de 41ste editie", aldus de 'jubilaris'.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant