Normaliter werden de werkzaamheden voor het 'zomerklaar' maken van het kunstwerk steevast door de buurtbewoners op de laatste zaterdag van maart, als de klok van winter- naar zomertijd werd verzet, uitgevoerd. Foto: Jan Hendriksen.
Normaliter werden de werkzaamheden voor het 'zomerklaar' maken van het kunstwerk steevast door de buurtbewoners op de laatste zaterdag van maart, als de klok van winter- naar zomertijd werd verzet, uitgevoerd. Foto: Jan Hendriksen.

'Waterkunstwerk' terug gegeven aan gemeente

Algemeen

RUURLO – Het onderhoud van het waterkunstwerk 'Verdronken Land' aan de Stationsstraat is door de 'slapende' Buurtvereniging 'Um de Jaeger' teruggegeven aan de gemeente Berkelland. De gemeente Berkelland heeft het kunstwerk vorige week weer in werking gezet. Normaliter gebeurde dat door de buurtvereniging steevast tijdens de winter-, zomertijd wisseling.

Door Jan Hendriksen

De buurtvereniging vernoemd naar het voormalige hotel-café 'de Jaeger' had het waterkunstwerk in goed overleg met de gemeente Berkelland sinds 2005 geadopteerd. Maar omdat de buurtvereniging niet meer actief is en op (korte) termijn wordt opgeheven heeft men het onderhoud in februari 'teruggegeven' in aan de gemeente. "Er bestond onder de buurtbewoners geen draagvlak meer voor de vereniging. Jarenlang hebben we activiteiten voor de buurtbewoners van de Stationsstraat, Krashof en de Spoorstraat georganiseerd. Maar de belangstelling werd steeds geringer. Twee jaar geleden zijn we al gestopt met de jaarlijkse straatversieringen tijdens de Septemberfeesten. En nu er geen buurtbewoners de kar willen trekken binnen het bestuur hebben we besloten om de buurtvereniging na meer dan vijftig jaar op te heffen. En dat betekent ook dat we het waterkunstwerk niet meer onderhouden", zo verklaart voorzitter Ap Schepers. "Het in werking zetten en het onderhoud van het kunstwerk zal nu weer door de gemeente worden uitgevoerd", zo laat de gemeente Berkelland weten. Het kunstwerk werd in juni 1999 door Waterschap Rijn en IJssel aan de voormalige gemeente Ruurlo geschonken ter herinnering aan de waterschappen Baakse Beek en IJsselland die waren opgegaan in Waterschap Rijn en IJssel. Beide voormalige waterschappen waren namelijk jarenlang met hun kantoren aan de Groenloseweg en het Kerkplein verbonden aan Ruurlo.

'Zomerklaar'
Normaliter werden de werkzaamheden voor het 'zomerklaar' maken van het kunstwerk uitgevoerd door de buurtbewoners op de laatste zaterdag van maart, als de klok van winter- naar zomertijd werd verzet. "En jaarlijks maakten we het kunstwerk weer 'winterklaar'. De herfstbladeren en het onkruid werden verwijderd en de waterpomp gedemonteerd. Jaarlijks kregen we een bijdrage van de gemeente Berkelland waarvan we onder meer een nieuwe waterpomp hebben geïnstalleerd", zo verklaart Schepers. Door de inschakeling van een tijdklok werd het kunstwerk in de zomertijdperiode elke morgen om negen uur in werking gezet. 's Avonds schakelde het zich automatisch uit. Het kunstwerk is nog steeds in trek bij het publiek zo blijkt. Zeker omdat de talloze bezoekers aan museum More die via de Stationsstraat naar het centrum van Ruurlo wandelen of met de Museum- Express langs komen blijven staan kijken om het kunstwerk te aanschouwen.

Speelplek
Het kunstwerk bestaande uit roestvrijstalen pilaren, goten en elf bakken die het water uitstortten op het betonnen middengedeelte met teksten werd vervaardigd door de Enschedese kunstenaar Wout Zweers. In de eerste jaren fungeerde het kunstwerk naar behoren. Al snel werd het een speelplek voor kinderen en van bewoners van het voormalige asielzoekerscentrum dat rond de eeuwwisseling in 'de Jaeger' was gevestigd. Omdat het water uit de naastgelegen retentie vijver werd gepompt besloot de gemeente het kunstwerk buiten werking te zetten omdat het gevaar voor de volksgezondheid zou opleveren. Het grondwater wordt nu naar een voorraadkelder gepompt en van daaruit naar het kunstwerk gebracht.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant