Het bestuur van de Ontmoetingsruimte, van Het Hemminkhof bij het Paas-brunck van Bakkerij Oude Wesselink.Foto: PR.
Het bestuur van de Ontmoetingsruimte, van Het Hemminkhof bij het Paas-brunck van Bakkerij Oude Wesselink.Foto: PR.

Bewoners Hemminkhof ondernemen talloze gezamenlijke activiteiten

Algemeen

RUURLO – Het is niet altijd kommer en kwel in een seniorenappartementencomplex zoals zo vaak wordt gesuggereerd. "Je kunt geen krant openslaan of een radio of televisie aanzetten of het gaat over ouderenzorg, eenzaamheid of slechte huisvesting. Maar dat is absoluut niet altijd het geval. Dat bewijst 'ons' seniorenappartementencomplex Het Hemminkhof", zo verklaart Ruurloër Jan Vreman (75) die al tien jaar met veel plezier in het complex woonachtig is.

Door Jan Hendriksen

"Alles wat voor en door de senioren was opgebouwd werd door de overheid in de afgelopen jaren afgebroken en we werden bijna aan ons lot overgelaten. Gelukkig ziet de overheid nu in dat dit niet goed was en ze zijn inmiddels begonnen met het verstrekken van tientallen miljoenen euro's subsidies per jaar voor het opzetten van zogenaamde 'knarrenhoffen'", aldus Jan Vreman die als voorzitter van de ontmoetingsruimte van Het Hemminkhof optreedt. Een 'knarrenhof' is een woonvorm waarbij ouderen bij elkaar, beschut, maar wel in een eigen huis wonen. Ze ondernemen samen dingen en verlenen indien nodig mantelzorg. Het doel ervan is dat ze zo plezierig mogelijk oud worden en zolang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. "En dat alles doen wij al bijna tien jaar lang binnen Hemminkhof aan de Wildenborchseweg", zo verklaart Vreman. Woningcorporatie ProWonen bouwde tien jaar geleden het complex Hemminkhof met een ontmoetingsruimte. In de 31 appartementen wonen momenteel 42 bewoners. De bewoners kijken er net even iets meer naar elkaar om dan gemiddeld. "Uitgangspunt is om het gezellig te maken voor elkaar. Wij zijn gelukkig in de omstandigheid dat er mensen wonen die snel voor elkaar en voor anderen klaar staan. van kerststukjes en passstukjes of andere dingen maken, oliebollen bakken tot een nieuwjaarsreceptie en van de wekelijkse gezellige ouderengym tot koersballen organiseren we. Een etentje voor alleenstaanden waar ook bewoners van de aanpalende Zuivelweg en Schoolstraat bij betrokken worden. Of de maandelijks koffiemorgen. En allemaal onder leiding van enkele bewoners. Zo ook de paasbrunch die door dames van het bestuur was georganiseerd en tot ieders verrassing werd aangeboden door Bakkerij Oude Wesselink."

De bewoners kijken nu alweer vooruit naar het jaarlijkse uitje. "Met de bus gaan we dan een hele middag uit. Eerst naar Eibergen om daar een boottocht op de Berkel te maken en een museum te bezoeken en dan een gezamenlijk diner. Zo leven wij op Het Hemminkhof. Samen lachen, soms samen huilen en soms bij elkander schuilen. Elkaar steunen als het moet, dat doet het leven goed. Naoberschap in optima vorm. En dat is beslist geen lariekoek binnen Het Hemminkhof", aldus Jan Vreman.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant