De cruise op De Bloody Mary verliep voor de passagiers totaal anders dan men had gedacht. Foto: Jan Hendriksen.
De cruise op De Bloody Mary verliep voor de passagiers totaal anders dan men had gedacht. Foto: Jan Hendriksen.

Genoeglijk toneelspel Steeds Beter

Algemeen

RUURLO – "Steeds zie ik in gedachten weer mijn Mary. Vloekend en vechtend gelijk een man. Overal waar ze kwam schopte ze herrie. Ze kon zeilen zoals nu nog niemand kan. Ze heette Bloody Mary en was de schrik der zee. Dus drink op Bloody Mary en op alles wat ze dee." Met deze tekst besloot de spelergroep van toneelvereniging Steeds Beter afgelopen weekeinde al zingend drie maal met succes de toneelvoorstelling 'De Bloody Mary'.

Door Jan Hendriksen

En hoe toepasselijk werd het publiek bij binnenkomst in de foyer van zaal De Keizerskroon voor aanvang van de voorstellingen op een 'bloody mary' getrakteerd. Men had zelfs de keus uit het gemixte drankje dat hoofdzakelijk uit tomatensap bestaat al dan niet met een vleugje wodka. En naar goed gebruik aangevuld met met tabasco worcestershire saus, een snufje zout en gemalen peper. Het publiek liet zich het drankje goed smaken. In de klucht De Bloody Mary, geschreven door Mary Bakker-Schoon, laat kapitein Hein (gespeeld Bert te Winkel) en zijn stuurman Bart (Evert Wezinkhof) hun oude vrachtschip Bloody Mary ombouwen tot een cruiseschip. Ze denken op die manier veel en snel geld te kunnen verdienen. Maar dat verloopt toch wat anders. Ze hebben een driedaagse cruise uitgestippeld langs de mooiste plaatsen aan de Middellandse Zee. Maar op het laatste moment kruipt er een verstekeling (Sander Dijkman) aan boord. Als ze die pas op volle zee ontdekken en horen waarvoor hij op de vlucht is beseffen ze dat ze geen enkele havenstad meer kunnen aandoen. En dan zijn er nog de nodige problemen met de passagiers. Als zakenman Henry Verbeek (Wim Weenk), die stiekem een snoepreisje met zijn secretaresse Emely (Emmaly Wezinkhof maakt en ontdekt dat zijn vrouw Sofia Cartoen, de pseudoniem voor Marie Verbeek (Marianne Hoitink) ook aan boord blijkt te zijn, zijn de rapen gaar. Geen punt. Voor duizend euro wil stuurman Bart haar wel uit de weg ruimen. Maar dat 'mislukt' dus schielijk als ze in het 'ruim' van het schip terecht komt. En dan is er nog het pas getrouwde stel Peter Vermeer (Niels Lageschaar) en zijn preutse vrouwtje Evelien (Renske Faber), die de bruidssuite gereserveerd hebben en Greta Hoed (Anja Schuurman), een excentrieke kunstschilderes die zowaar een oogje op kapitein Hein heeft laten vallen. En als dan ook nog het schip zo lek als een mandje blijkt te zijn, komt de ware aard van sommigen ineens boven water.

Kortom: alom consternatie dat een genoeglijke toneelvoorstelling opleverde in een prachtig zelf gebouwd decor. De regie was in handen van José Lageschaar en souffleuse was Stien Timmermans. Eigen leden van Steeds Beter verzorgden de grime en leden van Toneelvereniging Halle-Heide uit Halle het geluid.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant