De kunst van het kijken bij Kunstcafé B-Art

Algemeen

BORCULO - Het eerste Kunstcafé van Kunstkring B-Art (Berkelland Art) van dit jaar zal op donderdag 11 april plaatsvinden in Buitencentrum Kerkemeijer Ruurloseweg 51 in Borculo. Kunstkring B-Art biedt deze keer alle Berkellandse kunstenaars de gelegenheid om eens een onbevangen en onbevooroordeelde reactie van een deskundige te krijgen op hun eigen werk. Schilderijen, tekeningen, keramiek, beelden van steen of ander materiaal, sculpturen, fotografie, alle inbreng is welkom. En de deskundige is de, thans in Gelselaar woonachtige, kunsthistoricus Jaap Nijstad.

Jaap, zelf ook een geen onverdienstelijke tekenaar, heeft vele jaren studenten onderwezen in de beeldende kunst. Hij bezocht met hen musea en galerieën, en leerde hen anders te kijken dan de gemiddelde museumbezoeker en te reflecteren op wat ze waarnamen, maar ook om kritisch te kijken naar eigen werk. Want hoe intensief en kritisch kijken bezoekers van musea, tentoonstellingen, kunstmarkten, kunstveilingen en ateliers naar het werk waaraan de kunstenaar vaak uren heeft gewerkt? Metingen hebben aangetoond dat ze gemiddeld 28,63 seconden naar een werk kijken.
Als geen ander weet Jaap Nijstad op een boeiende manier in korte tijd die oppervlakkige waarneming om te zetten naar een kritischer kijk en naar intensiever observeren.
Aan de hand van zijn uiteenzetting met als titel: 'De kunst van het kijken' en van door de kunstenaars meegebrachte eigen werkstukken neemt hij de deelnemers van dit kunstcafé in een open werkbespreking mee naar de diverse bedoelde en onbedoelde elementen van kunstwerken. Keuze van het onderwerp, vormgeving of compositie, kleurgebruik, materiaalkeuze en -gebruik, afwerking, alternatieven en wat hun effecten zouden kunnen zijn, het is zomaar een greep uit mogelijke onderwerpen die aan bod kunnen komen.
Natuurlijk hoeft niet iedereen een kunstwerk mee te brengen en zijn niet alleen kunstenaars welkom. Iedereen die wel eens wil leren anders te kijken naar kunst en die de kritische opmerkingen ter harte wil nemen is van harte uitgenodigd deel te nemen aan de open werkbespreking en te kijken en luisteren. Er wordt geen limiet gesteld aan het aantal deelnemers voor deze open werkbespreking, maar men moet er rekening mee houden dat bij een grote opkomst mogelijk niet alle meegebrachte werken besproken kunnen worden.

De voordracht begint om 19.30 uur. Voor en na een korte pauze wordt het werk van belangstellende kunstenaars besproken tot 22.00 uur. De kunstenaars kunnen vanaf 19.00 uur met hun werk terecht in het Zalencentrum Kerkemeijer, Ruurloseweg 51, Borculo. Na afloop wordt onder het genot van een drankje nog even nagepraat. Deelname is vrij voor leden van Kunstkring B-Art; niet-leden betalen vier euro per persoon. Consumpties zijn voor eigen rekening, ook voor B-Artleden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant