Sigma Olomouc was Tsjechische landskampioen. Foto: PR
Sigma Olomouc was Tsjechische landskampioen. Foto: PR

Vijf ijzersterke debutanten op 35ste editie Karel Stegemantoernooi

Algemeen

RUURLO – De volledige top vijf van het Internationale Karel Stegeman Toernooi 2018 van voetbalvereniging Ruurlo, Kalmar FF (Zweden), Sparta Rotterdam (Nederland), KV Mechelen (België), Halmstads BK (Zweden) en SK Slovan Bratislava (Slowakije), keert dit jaar terug naar Ruurlo voor deelname aan de 35st editie van het toernooi dat van zaterdag 8 juni tot en met maandag 10 juni op sportpark 't Rikkelder plaatsvindt. Na een afwezigheid van acht jaar is het Doetinchemse De Graafschap ook weer van de partij en ontbreekt het team van de organiserende VV Ruurlo ook deze keer niet.

Genoemd zevental krijgt gezelschap van vijf debutanten uit even zoveel verschillende landen. Deze nieuwkomers zijn Odense BK uit Denemarken, het Poolse WKS Slask Wroclaw, FK Radnicki Niš (Servië), de Tsjechische kampioen SK Sigma Olomouc en uit eigen land, uit Friesland, SC Heerenveen. Odense BK eindigde vorig seizoen op de vierde plaats in de hoogste divisie van Denemarken. Op dit moment staat het team op plaats vijf in deze competitie. De afgelopen jaren heeft Odense BK aangetoond een echte toernooiploeg te zijn. In 2017 wonnen de Denen het Internationaal Jeugdtoernooi van Roda '46 uit Leusden en vorig jaar de Copa del Agatha in Cuijk door onder andere Paris Saint Germain en het Braziliaanse Figueirense te kloppen. Slask Wroclaw is regerend kampioen van de Centralna Liga Juniorów (West). Met 66 punten uit dertig wedstrijden eindigde Slask als eerste, twee punten voor de nummer twee, Lech Poznan. Slask Wroclaw en Lech Poznan moesten het om het Pools kampioenschap opnemen met de nummers een en twee van de Liga Oost, Legia Warszawa en Cracovia. Lech Poznan kwam uiteindelijk als winnaar uit deze vierkamp. Momenteel staat de ploeg uit Wroclaw op de vierde plaats. Radnicki Niš is de afgelopen tien seizoenen, een degelijke, stabiele middenmoter in de hoogste jeugddivisie van Servie, de Omladinska Liga Srbije, gebleken. Op dit moment staan de Serviërs met OFK Beograd op een gedeelde negende plaats. De resultaten voor de winterstop waren enigszins wisselend, maar de mannen uit Niš wisten bijvoorbeeld wel zowel Partizan als Rode Ster te verslaan.

Landskampioen
Sigma Olomouc heeft zich als Tsjechische landskampioen geplaatst voor de UEFA Youth League en wist daarin door te dringen tot de play-offs, na in de voorronden de kampioenen van Slovenië, NK Maribor en Israël, Maccabi Tel Aviv te hebben uitgeschakeld. In deze play-offs bleek het Franse Olympique Lyonnais te sterk voor de Tsjechen. Op dit moment staat Sigma Olomouc samen met FC Zbrojovka Brno op een gedeelde eerste plaats in de competitie.

Eredivisie
SC Heerenveen speelde voor de winter in de Eredivisie en sloot de voorronde af met een twaalfde plaats waardoor het zich niet wist te plaatsen voor de kampioensronde. Dit betekent dat de Friezen nu, samen met ADO Den Haag, FC Groningen, FC Utrecht, FC Volendam en Willem II vanuit de Eredivisie en FC Twente, Almere City, De Graafschap en Excelsior vanuit de Eerste Divisie, spelen voor zes plaatsen in de Eredivisie, seizoen 2019/20. Heerenveen staat thans op de tweede plaats.