Het was zaterdag weer tijd voor de jaarlijkse 'Houthakkersdag' van de Rotaryclub Barchem. Foto: Jan Hendriksen,
Het was zaterdag weer tijd voor de jaarlijkse 'Houthakkersdag' van de Rotaryclub Barchem. Foto: Jan Hendriksen,

Jaarlijkse Houthakkersdag bij boerderij Drafwinkel

Algemeen

RUURLO – Ritmisch gaan de bijlen op en neer. Het kost zichtbaar de nodige kracht, de vermoeidheid vertraagt het tempo dan ook enigszins. Maar de twee vermoeid geraakte 'slaande' mannen worden vervangen door twee kersverse krachten. Ruud van Noord uit Exel en Jan Stuijt uit Borculo zorgen ervoor dat de laatste houtblokken op het erf van de uit 1883 daterende boerderij Drafwinkel van de familie Klein Bluemink aan de Tolhutterweg in Ruurlo 'vakkundig' worden gekloofd. Op de achtergrond is nog even het 'jankende' geluid van een kettingzaag te horen. Maar die wordt het stilzwijgen opgelegd. Het is tijd voor een welverdiende versnapering.

Door Jan Hendriksen

Tijdens de jaarlijkse Houthakkersdag van de Rotaryclub Barchem wordt door de 37 leden tellende serviceclub de nodige kuub hout afgenomen. Dit jaar is besloten om het hout breder uit te venten. En dat lukt prima. In totaal wordt er ruim vijftien kuub hout verkocht. De opbrengst komt geheel ten goede aan het fondsen-potje voor projecten die door de Rotaryclub Barchem worden ondersteund. Welke projecten dat dit jaar zijn, kan organisator René Swienink uit Ruurlo nog niet vertellen. "Dat gaan we beslissen op een van onze wekelijkse bijeenkomsten die we voor onze leden uit Borculo, Laren, Lochem en Ruurlo bij Landgoedhotel Woodbrooke organiseren."

De Houthakkersdag vindt al meer dan twintig jaar plaats. Traditioneel hakken en zagen de leden van de Rotaryclub Barchem en haar zusterclub uit het Duitse Lünen/Werne (Westfalen) op de laatste zaterdag van januari weer openhaardhout voor het goede doel. René Swienink: "Er zijn vandaag dertien leden uit Lünen/Werne van de partij." Eén van hen is tandheelkundige Dr. Mtanss Bishare. "Het gezamenlijk de handen uit de mouwen steken bevordert bovendien het onderlinge contact. Op deze manier kom je elkaar op een geheel andere wijze tegen en leer je elkaar nog beter kennen", zo verklaart de van oorsprong uit Israël afkomstige Bishare. Daarnaast zijn er met de Duitse club deze zaterdag drie Syrische vluchtingen meegekomen. De Syriërs hebben allen een verblijfsvergunning, maar nog geen werk. "Deze mensen hebben we geadopteerd binnen onze club", zo verklaart Bishire als hij een vers gekloofd blok hout in een kar gooit.

Stormschade
In het najaar trekken de leden van Rotary Barchem naar het Duitse Lünen waar zij hun bijdrage leveren aan het houthakken ter plaatse. De bomen die vandaag worden gebruikt voor de 'Houthakkersdag' waren geveld als gevolg van stormschade of waren niet meer levensvatbaar. In 2017 heeft de Rotaryclub Barchem een veertig tal bomen geplant en aangeboden aan de gemeente Berkelland en Lochem ter gelegenheid van haar 65-jarig bestaan.

Aspirant-lid
Tussen alle hardwerkende mannen is ook één vrouw: Corine Bos. "Ik gooi de blokken hout op een van de wagens. Het 'kluiven' laat ik aan de mannen over." Bos is een van de zeven vrouwen die de Rotary Barchem kent. Ruurloër Ron Nijkamp is deze zaterdag voor het eerst van de partij op een 'doe-activiteit' van Rotary Barchem. "Ik ben sinds deze maand aspirant-lid. Je loopt eerst een aantal keren mee voordat je officieel lid wordt. In het verleden ben ik zeer actief geweest binnen de Juniorkamer Oost-Achterhoek. Een vergelijkbare club maar dan voor mensen jonger dan veertig. Ik ben eind vorig jaar gevraagd om lid te worden van de Rotary Barchem."

Steunen
Rotary is een serviceorganisatie. Dat wil zeggen, de leden steunen op verschillende manieren hun medemens zonder onderscheid van ras, geloof of politieke overtuiging. Rotary is een wereldwijde Fellowship (kameraadschap) met één visie: Service above Self. Rotary realiseert dit met de middelen die haar ter beschikking staan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant