Voordat de deuren van de Dorpskerk open gingen, hadden zich in de gure koude van de zaterdagavond al wachtrijen gevormd. Foto: Louis Swart
Voordat de deuren van de Dorpskerk open gingen, hadden zich in de gure koude van de zaterdagavond al wachtrijen gevormd. Foto: Louis Swart Foto: louis swart

Veertigste Kerst-Inn inderdaad 'verrassend anders'

Algemeen

RUURLO – De organisatie had het aangekondigd. De Kerst-Inn zou dit jaar heel anders worden dan in de 39 voorgaande jaren. En dat bleek dan ook zaterdagavond 15 december. Een mooi thematisch programma en een sfeervolle verlichting in de nieuw ingerichte Dorpskerk van Ruurlo maakten de veertigste Kerst-Inn tot een bijzonder evenement.

De waarschuwing dat er na de verbouwing van de Dorpskerk iets minder zitplaatsen zijn dan in voorgaande jaren en dat men dus op tijd moest komen was niet tegen dovemansoren gericht. Toen de deuren om 19.00 uur open gingen stonden er al lange rijen wachtenden, buiten in de kou. Op een gegeven moment werden de deuren weer gesloten, de kerk was vol. Om maar niet te zeggen tot aan de nok gevuld! Naar schatting waren er toen zo'n 250 bezoekers binnen. Meer was uit veiligheidsoverwegingen niet verantwoord. Een aantal mensen moest helaas onverrichter zake naar huis. De Ruurlose Yvon Taken had voor deze Kerst-Inn een programma ontwikkeld met als thema's Geloof, Hoop & Liefde en Verleden, Heden & Toekomst. Alle liederen bevatten elementen van deze thema's. Zij had hiervoor gekozen uit een internationaal repertoire. 'Heal the World' van Michael Jackson en 'War is over' van John Lennon pasten hierin net zo goed als 'Wijs mij de weg' van Hans Maat en Anneke van Dijk. Er was een samengesteld koor geformeerd, bestaande uit Sing a Song (dirigent Karin Hukker), @Seven (dirigent Ester Wiegerinck) en het Kerst-Inn 2018 Projectkoor (dirigent Yvon Taken). Deze koren met hun solisten en de begeleidende musici zorgden – soms apart, maar vaak samen - voor een indrukwekkend concert. Verrassend was ook het optreden van Arjan Ribbers, Merel Lievestro en Thomas Roessink met een intermezzo op trompet vanaf de opbouw met de tribune bovenin de kerk.

Ook de leerlingen van de groepen zeven en acht van de Ruurlose basisscholen waren met de thema's aan de slag gegaan. Dat leidde tot tientallen verhalen, waarvan de jury, gevormd uit de redactie van Achterhoek Nieuws, er uiteindelijk drie heeft geselecteerd als potentiële winnaars. De winnaar werd tijdens de Kerst-Inn bekendgemaakt. Linde Spenkelink van de Daltonschool Willibrordus mocht haar winnende verhaal voorlezen. Best spannend voor zo'n groot publiek. Alle drie genomineerde verhalen en het juryrapport zijn nog te lezen op www.kunstkringruurlo.nl.

Collecte
Bij de uitgang werd een vrijwillige bijdrage gevraagd. Deze was niet bestemd voor bestrijding van de onkosten, want een groot aantal enthousiaste sponsors zorgde samen met een mooie jubileumbijdrage van de KunstKring Ruurlo voor de kostendekking. Of de tevredenheid over deze avond tot uiting kwam in de prachtige opbrengst van de collecte kunnen we alleen maar vermoeden. De Noodhulp en de Kerstpakkettenactie van de kerken in Berkelland zullen ongetwijfeld zeer tevreden zijn over dit concert, want zij kunnen een gift van rond de zevenhonderd euro tegemoet zien.

Versterking
Peter van der Heij van de Projectgroep Kerst-Inn vroeg in zijn slotwoord om mee te denken over de volgende Kerst-Inn. Enkele leden van de werkgroep nemen afscheid. Er is versterking nodig. Zijn vraag: 'Gaan we volgend jaar op deze voet verder? Of moet het anders?' Dan komen ongetwijfeld vragen aan de orde welke koren bij de Kerst-Inn 2019 aan bod komen en of de samenzang, die dit jaar niet in het programma zat, meer aandacht moet krijgen. Kortom, iedereen die daar een mening over heeft en wil meedenken en meewerken, wordt uitgenodigd te mailen naar kerst-inn@kunstkringruurlo.nl of te bellen met 06 50685235. Op www.kunstkringruurlo.nl staat een film- en foto-impressie van de veertigste Kerst-Inn.

De sfeer in de Dorpskerk was heel bijzonder dankzij speciale lichteffecten. Foto: Louis Swart

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant