Ook in 2019 een Berkellandse Atelierroute

Algemeen

BERKELLAND - De Berkellandse kunstkringen Berkelland Art (B-Art) en Ruurlo (KKR) gaan weer samen de Berkellandse Atelierroute organiseren. Net als de vorige keer (in 2017) zal die tijdens de Pinksterdagen plaatsvinden, maar deze keer op twee dagen: zondag 9 en maandag 10 juni.

Het de bedoeling dat zoveel mogelijk - zo niet alle - beroeps- en vrijetijdskunstenaars, die wonen en/of hun atelier hebben in Berkelland tijdens die dagen de deuren van hun atelier open stellen voor belangstellende bezoekers. Het is dus niet nodig om lid te zijn van een van de Berkellandse kunstkringen om mee te mogen doen. Ook kunstenaars die zelf geen eigen atelier hebben of die dat niet geschikt vinden om bezoekers te ontvangen, maar die toch wel graag mee zouden willen doen, kunnen meedoen. De routecommissie zal er voor zorgen dat er ook voor hen expositieruimte beschikbaar zal zijn.

Meer kunstenaars per locatie
Verschillende Berkellandse kunstenaars hebben al kenbaar gemaakt dat ze tijdens de Atelierroute graag hun atelier willen delen met een andere kunstenaar. De organisatie kan dat van harte aanbevelen en zelfs adviseren. Het kan de route alleen maar aantrekkelijker maken en een grotere variëteit aan kunst bieden. Bovendien geeft het de ontvangende kunstenaar wat meer flexibiliteit.

Spelregels
Alleen Berkellandse kunstenaars kunnen zelf een andere kunstenaar uitnodigen. Die mag overal vandaan komen. Ze moeten hun gast dan wel op dezelfde locatie ontvangen als waar ze zelf hun kunst tonen. De atelieradressen van de route moeten alle gelegen zijn binnen de grenzen van Berkelland. Mede vanwege het verwachte grote aantal deelnemers en locaties (vorige keer honderd deelnemers op zo'n vijftig locaties), de grootte van de gemeente Berkelland en in 2019 ook de tijdbeperking van 2 dagen moeten de organisatoren een grens trekken. En zij trekken die waar ook de overheid die getrokken heeft: bij de gemeentegrens. Op één locatie mogen maximaal drie kunstenaars (of twee echtpaar-kunstenaars) zich presenteren. Dit is een dringend verzoek van bezoekers en van een aantal deelnemende kunstenaars. De reden is dat bezoekers gemakkelijk te lang blijven kijken en praten wanneer er een te groot aanbod is op een locatie. Daardoor missen ze andere locaties. En dat is juist niet de bedoeling van een atelierroute. Bovendien gaat het dan ook ten koste van andere deelnemende kunstenaars die ook graag bezoekers willen ontvangen.

Inschrijven kan nu nog niet. Vanaf 1 januari kan het wel. Dan is het heel eenvoudig. Alle benodigde informatie en de mogelijkheid tot aanmelden is dan te vinden op de website van Kunstkring B-Art (https://www.kunstkringbart.com). In de menubalk staat Atelierroute 2019.
Daar zijn alle voorwaarden om deel te kunnen of mogen nemen te vinden, alsmede informatie over de kosten voor deelname. Ook de link naar het aanmeldingsformulier
is er te vinden, en te zijner tijd: informatie over de deelnemers, de locaties en de route zelf

Voor de kunstenaars die liever pen en papier gebruiken dan de computer om zich aan te melden zijn vanaf 1 januari papieren aanmeldingsformulieren aanwezig op een aantal adressen, verspreid over Berkelland. Die formulieren kunnen dan per post opgestuurd worden naar het daarop aangegeven adres.

Aanmelden kan tot en met 28 februari. De organisatie maakt geen verschil tussen gekwalificeerde en niet-gekwalificeerde kunstenaars. De organisatie laat de beoordeling van de kwaliteit van de getoonde kunst graag over aan de bezoekers. Tijdens de Atelierroutedagen zal er wel van alle deelnemende kunstenaars één werkstuk in het informatiecentrum te vinden zijn. Ook zal een foto van een werk op de website en het routeboekje afgedrukt worden, zodat bezoekers een kleine indruk hebben van de kunstenaars en ateliers die ze graag willen bezoeken.

Kosten
Om ervoor te zorgen dat inschrijfgeld geen struikelblok hoeft te vormen voor deelname is het bedrag laag gehouden:35 euro per deelnemende kunstenaar. Ook uitgenodigde gasten zijn dus inschrijfgeld verschuldigd. Voor kunstenaar-echtparen wordt een bijdrage berekend van 50 euro per paar.
De organisatie hoopt daarmee kostendekkend te kunnen werken en hoopt daarmee ook te kunnen voorkomen dat er verstekelingen meeliften op het inschrijfgeld van wel betalende collega-kunstenaars.
Meer informatie:

Voor alle vragen kan men terecht bij atelierroute@kunstkringbart.com.

Kunstkring Ruurlo en Kunstkring B-Art hopen op een massale aanmelding, zodat ze aan alle Berkellanders en belangstellenden daarbuiten trots kunnen laten zien hoeveel (bekend en nog onbekend) talent er in Berkelland zit en het voor alle Berkellanders, en hun familie, vrienden en kennissen de moeite loont om 9 en 10 juni in ieder geval een bezoek te brengen aan de Berkellandse ateliers en kunstlocaties.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant