Een foto van Joke Stomps. Foto: Joke Stomps
Een foto van Joke Stomps. Foto: Joke Stomps

Foto-expositie van Joke Stomps bij KunstKring Ruurlo

Algemeen

RUURLO - De KunstKring Ruurlo is op veel terreinen van kunst en cultuur actief en probeert daarbij zoveel mogelijk mensen te betrekken. Dat kan zijn door cursussen te organiseren die een kunstzinnig karakter hebben, maar ook door plaatselijke of regionale kunstenaars een podium te bieden hun werk ten toon te stellen. Een kunstenaar die dit keer in de gelegenheid wordt gesteld is fotograaf Joke Stomps. De expositie van haar foto's wordt geopend op vrijdag 14 december om 16.30 uur en zal duren tot 7 februari op werkdagen van 9.00 – 17.00 uur. De expositie is ingericht in het Kulturhus, Nieuwe Weg 5 in Ruurlo.

Joke Stomps (1945) is geen onbekende in Ruurlo en omstreken. Ze groeide op in de Dijkhoek bij Borculo. Als kind trok zij met haar moeder de natuur in, waar haar liefde werd gewekt voor al het wonderlijke dat zich aan haar voordeed.
Na haar opleiding tot basisschoolleerkracht wilde ze graag meer van de wereld zien. De vele indrukken die zij tijdens haar reizen opdeed legde zij vast op de gevoelige plaat, ook om anderen hiervan deelgenoot te kunnen maken. Het reisvirus kreeg haar steeds meer in zijn greep. In haar werkzame periode maakte zij elke drie, vier jaar een spannende reis naar een exotisch land. Haar favorieten daaronder zijn Tibet, Bhutan en IJsland, maar haar hart heeft zij verpand aan Afrika. Het liefst reist zij in kleine groepen, waarbij ze ervoor waakt geen doorsnee toerist te zijn, die zo snel mogelijk zo veel mogelijk foto's schiet. Eerst wil zij het vertrouwen van de plaatselijke bevolking winnen door zich onder hen te begeven en vlak bij hen te leven in een tentje op afgelegen plekken. 'Als je de mensen met respect benadert en behandelt, komt het vertrouwen vanzelf', is haar motto. Ze gaat op in hun leven en wordt één van hen, zodat ze als vanzelfsprekend hun leven in foto's vast kan leggen. Sfeervolle plaatjes spreken voor zich en stralen liefde, aandacht en vertrouwen uit. Ze is volkomen autodidact, haar stelregel 'al doende leert men' is haar op het lijf geschreven. Joke is, na een onderwijsloopbaan van 40 jaar, waarvan 34 jaar aan de Kerst Zwartschool in Ruurlo, in de omstandigheid haar hobby nog intenser te beleven. Naast haar buitenlandreizen neemt ze regelmatig succesvol deel aan wedstrijden en is ze een graag geziene deelnemer aan de KijkKastKunstRoute die de KunstKring Ruurlo elke twee jaar organiseert.


www.kunstkringruurlo.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant