Albert Vasse achter het schaakbord met daarnaast de digitale schakkklok die het ontwikkelde. Foto: Kees Avé.
Albert Vasse achter het schaakbord met daarnaast de digitale schakkklok die het ontwikkelde. Foto: Kees Avé.

Schaken loopt als een rode draad door het leven van Albert Vasse

Algemeen

RUURLO – De schaaksport staat momenteel volop in de belangstelling nu de WK match tussen de huidige Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen en zijn Amerikaanse uitdager Fabiano Caruana in Londen plaatsvindt. Gefascineerd volgt Ruurloër Albert Vasse (60) vanuit zijn prachtige en sfeervolle uit 1883 daterende woonboerderij Schuttenstede via een livestream op zijn computer de matches. De geboren en getogen Sallandse Gramsberger is namelijk verknocht aan de schaaksport. Deze denksport loopt namelijk als een rode draad door het leven van Albert Vasse.

Door Jan Hendriksen

Ruim drie jaar geleden streek Albert Vasse vanuit Enschede in Ruurlo neer. Vasse omschrijft zich zelf als een beetje vreemd persoon en een buitenbeentje. Op zijn 21ste belandde hij in een psychose. "Ik had een IQ van 150 wat als zeer hoog begaafd wordt omschreven. Ik maakte mijn studie Bestuurskunde aan de Universiteit niet af en koos begin jaren tachtig om mijn maatschappelijke carrière te laten voor wat die was en maakte een switch en stortte me helemaal op mijn grote hobby: schaken. Dat was als iets dat me vanaf mijn jongste jeugdjaren fascineerde. Ik was in Gramsbergen via de huisarts van mijn vader en moeder al op jonge leeftijd lid geworden van de plaatselijke schaakvereniging. We speelden met succes in de landelijke jeugdcompetities." Op vijftienjarige leeftijd richtte Albert Vasse zelfs een eigen schaakvereniging op en in latere periode stond hij aan de wieg van de transformatie van de schaakclub Dr. Max Euwe in Enschede die vanaf 1985 tot een van de toonaangevende clubs in Nederland behoord. Door de jaren heen speelde Vasse bij verschillende verenigingen en nam hij met succes aan (inter)nationale toernooien deel, was hij bestuurlijk en als trainer actief voor de Koninklijk Nederlandse Schaakbond, organiseerde hij talloze schaaktoernooien en schopte het tot internationaal scheidsrechter in de hoogste categorie. Zo was Vasse een van de scheidsrechters tijdens de WK match in 2004 tussen Vladimir Kramnik en Péter Lékó die werd verspeeld in het Zwitserse Brissago. Maar ook tijdens diverse andere internationale toernooien was Vasse scheidsrechter zoals onder meer tijdens de Schaakolympiade in 2002 in Slovenië en was hij schaaktoernooiorganisator van onder meer de Open Nederlandse Jeugdkampioenschappen, van Univesity of Twente Young Masters en het Euro Chess Tournament en van de World Championship Match Anand - Kramnik. Daarnaast vervult de Ruurloër vanaf 2005 ook de functie van campagneleider voor Groen Links bij verschillende verkiezingen.

Maar het meest bekend is Albert Vasse van de zijn schaakbedrijf Digital Game Technology (DGT) waarvan hij samen met de Achterhoeker Ben Bulsink van 1993 tot 2015 eigenaar was. Vasse introduceerde namelijk 25 jaar geleden samen met Bulsink de digitale schaakklokken en elektronische schaakborden met ondersteunende software. En dat legde heb geen windeieren. Hij werd er miljonair mee. Vasse kende Ben Bulsink uit de tijd toen hij aan de Universiteit in Enschede studeerde. In 1992 verzorgde Bulsink samen met Albert Vasse de tijdwaarneming van het door schaakmecenas Joop van Oosterom georganiseerde Melody Amber Toernooi in Monaco. Het werd zo'n succes dat de drie besloten tot de oprichting van de firma DGT Projects, De Nederlandse schaakwereld reageerde enthousiast en dat wekte de interesse van de Fédération Internationale des Échecs (FIDE) het overkoepelende orgaan van de nationale schaakbonden. Dit leidde ertoe dat DGT Projects een contract kreeg aangeboden voor de productie van de officiële FIDE digitale schaakklok.

Stokpaard
Vasse: "Aanvankelijk werkten we vanuit een huiskamer, maar dat werd al snel te klein en groeide het bedrijf uit. Uiteindelijk hebben we een bedrijfspand in Enschede betrokken en hadden we op een gegeven moment meer dan tien mensen op de loonlijst staan", In 2015 deden Vasse en Bulsink het bedrijf van de hand aan een van de werknemers. Momenteel geniet Vasse volop van het 'vrije' leven. Hij is actief betrokken bij de Ruurlose schaakvereniging 't Stokpaard waar hij vorige maand toernooileider was van 'Heel Berkelland Schaakt'.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant