Afbeelding

Sint Nicolaas arriveert na vijftig jaar weer op het Kerkplein

Algemeen

RUURLO ā€“ Sint Nicolaas kon het zich niet meer precies herinneren. Maar het moet een kleine vijftig jaar geleden zijn dat hij in Ruurlo voor het laatst op het Kerkplein officieel werd ontvangen. Normaliter arriveerde de goedheiligman de laatste vier tot vijf decennia steevast officieel op het station in Ruurlo. Maar de Sinterklaascommissie van de Ruurlose Ondernemers Vereniging (ROV) had zondagmiddag voor het veel gezelliger aandoende Kerkplein als ontvangstlocatie gekozen. En dat viel in de goede smaak bij zowel de kinderen als ouders. Ze waren in grote getale aanwezig.

Door Jan Hendriksen

Ruim voor de officiƫle ontvangst reden al toeterend drie zwarte pieten in een 'golfkar' door het dorp. "Sinterklaas komt er aan", riepen de pieten naar de kinderen die richtring het Kerkplein wandelden. Eenmaal daar aangekomen verhoogde de Ruurlose muziekkapel De Schaddenstekkers het 'Sinterklaassfeertje' met het ene na het andere Sinterklaasdeuntje. De kinderen zongen en dansten volop mee. Als presentatrice Henrike Lobbes burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland verwelkomt wordt het even stil. Lobbes en Van Oostrum vragen aan de ouders om ook massaal mee te zingen. Bijna iedereen geeft daaraan gehoor. Als vervolgens Sinterklaas van achter een van de appartementen te voorschijn komt wordt hij door het tweetal door de kindermenigte op het plein naar het podium gebracht zodat iedereen Sinterklaas en de pieten goed kunnen zien. "Welkom in Ruurlo. We zijn allemaal heel blij dat u de weg heeft kunnen vinden. We waren bang dat u toch met de trein op het station zou arriveren. Maar gelukkig dat is niet het geval", zo laat de burgemeester weten. Alle pieten worden aan de kinderen voorgesteld. En dat zijn er deze middag nogal wat. Twintig in getal: Opa Hoofdpiet, Pakjespiet, Paniekpiet, Pepernotenpiet, Testpiet en Acrobatenpieten. Bijna te veel om op te noemen. De Sinterklaascommissie had aan de kinderen gevraagd om zo veel mogelijk als Zwarte Piet naar het Sinterklaasfeest te komen. En dat was niet aan dovemansoren verteld. Na de officiƫle ontvangst werden de jonge 'gelovige' kinderen door de Sint en zijn pieten in zaal De Keizerskroon op een interactief programma getrakteerd. "Hoe gaat het met jullie", zo vroeg de Sint aan de kinderen. "Goed", schreeuwden de kinderen de Sint keihard toe. Stijn mocht als eerste op de knie van Sint plaatsnemen voordat de kinderen aan de slag moesten met pakjes die ze in een van de twee immens grote schoorstenen moesten gooien. Na afloop kregen alle kinderen een lekkere traktatie mee naar huis. Iets verderop in het dorp werden de 'niet meer gelovige' kinderen aan het Julianaplein bij cafƩ de Tapperij op een cola disco getrakteerd.

Saamhorigheid
In aanloop naar intocht van Sint Nicolaas werd het centrum van Ruurlo afgelopen vrijdag door de Sinterklaascommissie opgefleurd door maar liefst 110 rode 'Sinterklaasvlaggen'. "We wilden in aanloop naar 5 december wat meer Sinterklaassfeer en saamhorigheid in het dorp brengen. En dat is naar onze mening met deze vlaggen prima gelukt. Op deze manier zijn we ervan overtuigd dat Sinterklaas zich nog meer dan welkom zal voelen in Ruurlo", zo liet Mariska Sprukkelhorst namens de Sinterklaascommissie na afloop van de intocht weten. De vlaggen zijn door de ondernemers gefinancierd mede omdat er dit jaar door de ROV geen Sinterklaasactie wordt georganiseerd.. Sprukkelhorst: "Dat willen we in de toekomst wel weer gaan doen. Hoe precies? Daarover gaan we ons in de komende periode buigen." De ROV houdt in het kader van Sinterklaas op dinsdag 4 december een extra koopavond. Voor meer foto's: www.achterhoekfoto.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant