Afbeelding

Verrassende jubileumeditie Reurlse Midwinterhoornwandeling

Algemeen

RUURLO - Op zondag 2 december is de twintigste editie van de Reurlse Midwinterhoornwandeling, waarvoor men kan starten van 10.00 tot 14.00 uur bij De Heikamp aan de Hengeloseweg 2 in Ruurlo. Er is keuze uit drie afstanden: 6, 14 of 19 km. Verspreid over de routes staan de midwinterhoornblazers opgesteld.

Een enthousiaste groep midwinterhoornblazers blaast traditiegetrouw vanaf de eerste zondag van advent tot en met Driekoningen op hun midwinterhoorns om hiermee de geboorte van het Christuskind aan te kondigen, of -zoals ook wel gezegd wordt- om de boze geesten te verdrijven. Blazen na 6 januari geldt als taboe. Niet voor niets noemt men deze hoorn de midwinterhoorn.

De Reurlse Midwinterhoornwandeling kent fraaie routes, die door de bossen van Ruurlo en soms zelfs over privéterreinen gaan. Afwisselend in het landschap en op markante punten beoefenen de blazers hun hobby in de nabijheid van een vuurkorf, die voor de nodige warmte zorgt. De route kan worden gevolgd door te luisteren naar hun geluid. De blazers zijn altijd bereid uitleg te geven over dit winterse folkloristische gebruik.
Onderweg kunnen de wandelaars wat nuttigen bij de koek- en zopietenten. In de schuur bij De Heikamp wordt een demonstratie midwinterhoorn maken verzorgd. Bovendien krijgen de deelnemers aan de tocht de kans om ook eens op zo'n hoorn te blazen. Verder komt er extra medewerking van Staatsbosbeheer en IVN, het Medeklinkers-koor uit Ruurlo en de Stichting Toeristische Activiteiten Ruurlo bij het doolhof.
De route is mede mogelijk gemaakt door samenwerking met Staatsbosbeheer: de wandelaars mogen hier deze dag te gast zijn; Buurtvereniging De Bruil e.o.: zij zijn betrokken bij de organisatie en verzorgen onder andere de koek- en zopietenten, de midwinterhoornblazers uit Ruurlo en omgeving; De Heikamp als initiatiefnemer en VVV Ruurlo als promotor.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant