Afbeelding

Oranjerie Ruurlo geïnaugureerd door Confrérie du Sabre d'Or als Caveau de Sabrage

Algemeen

RUURLO - Het klinkt ontzettend deftig en dat kan ook haast niet anders als we het hebben over champagne en een bijzonder gebruik eromheen. Voorafgegaan door een plechtige toespraak van de Grand Commandeur van de Confrérie, plechtig voorzien van bijbehorende épitoge en sabre, legden Alco van Berkel (eigenaar), Jasper Nijkamp (bedrijfsleider) en Dennis Moorkamp (assistent bedrijfsleider) donderdagavond hun proeve van bekwaamheid af. Door hun inauguratie zijn ze voortaan bevoegd om hun gasten te begeleiden in het sabreren, met een sabel openen, van de champagnefles. Zij ontvingen de eigen sabel met naam en logo, de bijbehorende versierselen, het diploma en een muurplaquette. Voortaan is de Oranjerie ook een Caveau de Sabrage.

Door Rob Weeber

Het draait in de wereld van wijn en spijs allemaal om gastvrijheid en beleving. De Oranjerie is een graag gekozen plek voor feestelijkheden, waaronder bruiloften. Het ademt door de karakteristieke bouw nog steeds de sfeer van weleer uit, niet in de laatste plaats door het naastgelegen kasteel. Door de nieuwe status mag de Oranjerie bijvoorbeeld bruidsparen in het bijzijn van hun gasten begeleiden in het sabreren van een champagnefles. Dat begeleiden moet wel letterlijk genomen worden, want het openen van een fles via de sabel is niet geheel van gevaar ontbloot. Zonder de juiste voorbereiding en instructie kan het lelijk fout gaan. Maar als de bruid en/of bruidegom de sabel op de juiste wijze heeft gehanteerd en de kop (glas en kurk) van de fles is afgehakt, dan kan het feest echt beginnen. Het gebruik van sabreren is afkomstig uit de tijd van Napoleon. Overal waar hij zijn veldslagen won, dronk hij champagne. Tijdens de Slag bij Smolensk echter werd zijn champagne door de kozakken gestolen. Ze sloegen de flessen met de sabel kapot. Helaas voor Napoleon betekende het ook de aftocht.

Het sabreren is een traditie die door de Confrérie du Sabre d'Or in ere wordt gehouden. Ook deze club is gelaagd. Onderaan staat de Sabreur, iemand zonder verplichtingen die succesvol een fles heeft gesabreerd. De volgende stap is de Chevalier-Sabreur. Hij is aangesloten bij de Confrérie en mag in het openbaar zelfstandig de sabel hanteren. Echter is hij slechts bevoegd tot het openen van een gewone fles champagne. Voor het sabreren van een magnum moet je Officier Sabreur zijn. Dat betekent dat je tenminste vijf jaar Chevalier Sabreur bent. Daarboven staat de Commandeur Sabreur. Hij of zij is tenminste vijf jaar Officier-Sabreur en bevoegd tot het openen van een Jeroboam, een fles van drie liter. Aan de top staat de Grand Commandeur, iemand die minstens tien jaar Commandeur Sabreur is geweest. Salut!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant