Saartjes 'brains & beauty' zijn beloond met de Dianaprijs. Foto: Peter Vorderman
Saartjes 'brains & beauty' zijn beloond met de Dianaprijs. Foto: Peter Vorderman

Brains and beauty beloond met Dianaprijs

Algemeen

RUURLO - De lieve zwarte Labrador Saartje van Peter Vorderman uit Ruurlo lijkt zich niet bewust van de eer die haar te beurt is gevallen. Afgelopen 6 november kreeg deze sportieve jachthond de Orweja Dianaprijs toegekend. Een prijs die wordt uitgereikt aan allround jachthonden, die op hoog veldwerkniveau hebben gepresteerd en bovendien op uitmuntende wijze voldoen aan de ras standaard. Sinds het instellen van deze prijs twintig jaar geleden, is dit pas de tweede keer dat hij is toegekend aan een Labrador Retriever.

Door Lydia ter Welle

Diana was de mooie Romeinse godin van de jacht. De naar haar genoemde Dianaprijs wordt toegekend door de Commissie Jachthonden van de Orweja, de Nederlandse Organisatie Wedstrijdwezen Jachthonden. Alleen jachthonden die zowel op een kampioenschapsveldwedstrijd (schadebestrijdingsjacht in wedstrijdvorm) de hoogste kwalificatie is toegekend (CACT of RCACT) en tevens een exterieurkwalificatie 'Uitmuntend' hebben behaald op een tentoonstelling of kampioenschapsclubmatch in Nederland, een kritische toetsing aan de formele rasstandaard, komen in aanmerking voor de prijs. "Hoewel tentoonstellingen niet echt mijn ding zijn, we voelen ons meer thuis in het jachtveld. Maar ja, voor die exterieurkwalificatie moest ik gewoon even door de zure appel heen", knipoogt 'Saartjes baas' Peter Vorderman. "Het is overigens best bijzonder als zo'n prijs wordt toegekend aan een Labrador Retriever. Sinds de instelling ervan in 1998 is dit van de 67 toekenningen pas de tweede keer dat een Labrador Retriever hem krijgt. Er zijn best de nodige Labradors die op hoog niveau werken, maar tevens op uitmuntende wijze voldoen aan de ras standaard, is slechts weinig tophonden gegeven. "Ze moeten beschikken over brains én beauty. Saartje is dus kennelijk geen dom zwartje."

Vorderman toont zich in zijn nopjes met de toekenning. "Ik ben best een beetje trots op die kleine pit bull van me. Het is een fijne waardering voor haar goede 'dual purpose'-kwaliteiten (brains and beauty) en een prachtige afronding van haar wedstrijdcarrière, die helaas toch langzamerhand op zijn eind komt. Vorig jaar eindigde Saartje ook al binnen de top-10 tijdens de prestigieuze Nimrod, wel aangeduid als de Nederlandse kampioenschappen voor jachthonden. Bovendien is het een mooie opsteker voor de reputatie van de traditionele (nog echte) classic Labradors. De classics worden qua wedstrijdprestaties wel vaak voorbij gestreefd door speciale voor het werk gefokte field trial Labradors."

"Maar niet altijd dus", grijnst Vorderman. "Juist daarom is het zo bijzonder dat mijn Saartje (acht jaar) deze prijs heeft gekregen, een prima en ook mooie werker." Saartje zelf was er totaal niet van onder de indruk en toonde zich meer geïnteresseerd in de brokjes waarop ze werd getrakteerd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant