Afbeelding

Kunstkring Ruurlo introduceert Rembrandtjaar

Algemeen

RUURLO - Het Sluiterjaar loopt ten einde en voor de deur staat alweer een nieuw 'kunstjaar', het Rembrandtjaar. In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn overleed, onze belangrijkste zeventiende-eeuwse Hollandse meester. Zijn 350ste sterfdag is voor de Kunstkring Ruurlo een mooie gelegenheid om hem extra onder de aandacht te brengen, net zoals ze dat in 2015 al met Van Gogh deden.

Door Rob Weeber

De opstap naar het Rembrandtjaar vormt de lezing op vrijdagavond 23 november door docent en schilder Peter-Frans de Graaf uit Deventer. Hij is onder meer bekend om zijn landschappen en wordt ook wel eens de schilder van de ruilverkaveling genoemd. In zijn lezing gaat hij in op de techniek van Rembrandts schilderkunst, zoals het gebruik van licht en kleuren. De bedoeling is dat de lezing de aanwezigen inspireert om mee te doen aan de grote expositie in november 2019. Zij kunnen zich bij de kunstkring aanmelden.

Vanaf januari worden er binnen de kunstkring diverse cursussen gehouden met als thema Rembrandt. Ook worden de Ruurlose basisscholen via het project 'Kunst in de Kinderschoenen' bij het Rembrandtjaar betrokken. In februari houdt kunsthistorica Maria Driessen een lezing over de schilderijen van Rembrandt. In februari/maart wil de kunstkring een wandeltocht door Amsterdam organiseren langs alle bekende 'Rembrandtlocaties' in de hoofdstad. Op 4 oktober tenslotte is de opening van de Rembrandtexpositie, inclusief een veiling van de tentoongestelde kunstwerken.

Voorzitter Barbara Bodegom vindt het niet meer dan logisch dat de kunstkring het Rembrandtjaar viert. "We hebben dat eerder ook al met Van Gogh gedaan. Kunst geeft verbinding tussen alle betrokkenen, vrijwilligers, cursisten en kunstenaars en dat is wat we zoeken. Daarbij gaat het niet alleen om schilderen. Ook fotografie, beeldende kunst en muziek staat dicht bij ons. Iedereen die wil aansluiten bij het Rembrandtjaar en de expositie volgend jaar oktober, is van harte welkom. We zijn van plan om volgend najaar ook een concert te organiseren met muziek en instrumenten uit de zeventiende eeuw."

De lezing van Peter-Frans de Graaf vindt plaats op vrijdagavond 23 november om 20.00 uur. Locatie: Kulturhus Ruurlo, Nieuwe Weg 5, Ruurlo. Cursisten van de Kunstkring hebben gratis toegang. Andere geïnteresseerden wordt een vrije gift gevraagd. Opgave kan via: cursusadministratie@kunstkringruurlo.nl. Via dit e-mailadres is tevens alle informatie over het Rembrandtjaar op te vragen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant