Hoog niveau in Champions Tour voor klootschieters

Algemeen

RUURLO - Het niveau was hoog, zaterdag 20 oktober in het Twentse Reutum. De beste klootschieters van Nederland waren daar bijeen voor de eerste wedstrijddag van de Champions Tour onderdeel veld en zetten, georganiseerd door de Nederlandse Klootschieters Bond. De verschillen tussen de deelnemers in de diverse klassen waren dan ook gering. Eén minder schot kon zomaar een verschil in klassering van vijf of meer plaatsen betekenen.

Inzet dit jaar is deelname aan het jubileumtoernooi van de VSHB, dat in mei volgend jaar wordt gehouden in het Duitse Sleeswijk-Holstein. De beste vier mannen, twee vrouwen, twee jongens en twee meisjes worden afgevaardigd naar deze internationale wedstrijden.
De wedstrijdbaan bij KV Reutum lag er goed bij. De vrijwilligers hadden 's morgens vroeg met bladblazers voor een superstrakke veldbaan gezorgd. Ook de droogte van het afgelopen half jaar had de veldbaan hard gemaakt wat voor zeer goede schoten zorgde. De deelnemers moesten twee omlopen van zeshonderd meter spelen.
Bij de mannen was een tweetal klootschieters uit de Achterhoek vertegenwoordigd. Mark Schutten van KV De Onderlingen uit Haarlo had zich alleen geplaatst voor het onderdeel zetten, en Patrick Zieverink van KV 't Broek uit Ruurlo voor alle onderdelen. Door de goede baancondities werden er schoten van meer dan honderdvijftig meter genoteerd. Patrick Zieverink werd in de eerste veldwedstrijd netjes zevende met een score van vijf schoten en tachtig meter. In de tweede wedstrijd werd hij veertiende met een score van vijf schoten en 34 meter.
Suzan Zieverink van KV 't Broek was de Achterhoekse deelneemster bij de meisjes. Zij behaalde in de eerste omloop na een goede wedstrijd een prima eerste plaats met zes schoten en 49 meter. De tweede wedstrijd ging duidelijk minder door een opspelende spier. In deze wedstrijd eindigde zij met zeven schoten en 66 meter op een vijfde plaats.
Het onderdeel zetten wordt vooral door de Duitsers beoefend. De totale afstand van drie schoten door de lucht (voor de mannen met een kloot van 475 gram) bepaalt de uitslag. Patrick Zieverink presteerde uitstekend. Zijn eerste schot was met 63,00 meter meteen een persoonlijk record. Ook zijn volgende twee schoten waren van een goed niveau, waardoor hij met een totaalafstand van 179,00 meter knap als tweede eindigde. Mark Schutten behaalde met een afstand van 117,15 meter de zestiende plaats.
Helaas zijn er geen vrouwen en jongens die de eer van de Achterhoek verdedigen op het onderdeel veld en zetten. Op straat zijn er gelukkig meerdere gegadigden die meedoen. Bij de meisjes vertegenwoordigde Suzan Zieverink namens 't Broek de eer van de Achterhoekse Klootschieters Federatie. Met de 375 gram zware kloot ging het zetten behoorlijk goed. Met een totaalafstand van 112,75 meter eindigde ze op een tweede plaats, ruim een meter achter de winnares.
De volgende CT-wedstrijddag is op 3 november in Lattrop Brecklenkamp.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant