Burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland kwam het diamanten echtpaar feliciteren. Foto: PR
Burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland kwam het diamanten echtpaar feliciteren. Foto: PR

Hendrik Jan en Mina kleyn Winkel zestig jaar getrouwd

Algemeen

RUURLO – Waar de eerste 'echte' ontmoeting plaatsvond? "Ik zou het niet weten", zo verklaart Hendrik Jan kleyn Winkel. "Ik herinner het me ook niet meer", zegt Mina kleyn Winkel-te Winkel als we haar dezelfde vraag voorleggen. Het Ruurlose echtpaar was dinsdag 9 oktober zestig jaar getrouwd. Burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland kwam het diamanten echtpaar daarmee donderdag op een van de prachtigste herfstdagen ooit feliciteren. Hij kwam niet met lege handen. Een prachtig boeket siert de woonkamer van het echtpaar.

Door Jan Hendriksen

Hendrik Jan kleyn Winkel (84) en Mina kleyn Winkel- te Winkel (87) hadden in hun jeugdjaren een gezamenlijke hobby. Ze waren beiden lid van de Vrijzinnig Christelijke Jongeren Bond in Ruurlo. En of daar de eerste liefdesvonk oversloeg? "Dat zou maar zo kunnen zijn", zo verklaren Hendrik Jan en Mina aan de keukentafel van boerderij 'Hoefman'. Bij de oudere generatie Ruurloërs is het echtpaar beter bekend als 'Hendrik-Jan en Mina van Hoefman'. Hendrik Jan werd er geboren. Mina's wieg stond enkele kilometers richting Ruurlo op 't Leusinkbrink. Beiden gingen in de oorlog naar dezelfde lagere school. De Dorpsschool waar nu de bibliotheek is gevestigd. "Maar toen hadden we nog geen oog voor elkaar hoor", zo glimlacht Mina, Hendrik Jan en Mina trouwden op 9 oktober 1958 in het nieuwe gemeentehuis van Ruurlo dat enkele jaren daarvoor aan het Kerkplein was geopend. "Burgemeester De Beaufort heeft ons getrouwd", zo weet Hendrik Jan zich nog goed te herinneren. "En dominee Hovingh verbond ons kerkelijk met elkaar in de Dorpskerk. We hebben alle foto's van ons huwelijk deze week nog weer eens bekeken", aldus Mina. Wegens een sterfgeval in de familie werd de huwelijksbruiloft uitgesteld en twee jaar later, toen inmiddels hun eerste dochter was geboren, alsnog in een tent bij de boerderij gevierd. Er volgde een arbeidzaam leven voor Hendrik Jan en Mina. Naast de werkzaamheden op de boerderij vervulde Hendrik Jan talloze maatschappelijke en sociale functies binnen de Ruurlose gemeenschap en daarbuiten.

Steun
En daarvoor werd hij in 2001 Koninklijk onderscheiden in de Orde van Oranje Nassau. Hendrik Jan: "Maar dat was allemaal absoluut niet mogelijk geweest zonder de steun van Mina, want die molk dan de koeien als ik weer eens een vergadering had of onverwachts op pad moest." Hendrik Jan vervulde bijna alle kerkelijke functies binnen de voormalige Hervormde Gemeente Ruurlo, Van ouderling tot diaken en ook was hij vele jaren voorzitter van de kerkenraad. Tevens stond Hendrik Jan aan de wieg van de oprichting van Tafeltje Dekje in Ruurlo en was hij jarenlang beheerder van gemeentecentrum De Sprankel. Ook was hij actief binnen de cliëntenraad van verpleeghuis De Hoge Weide in Lochem.

Sociale contacten
Hendrik Jan en Mina kijken beiden met genoegen terug op die intensieve maar mooie tijd. "We hebben er vele sociale contacten aan overgehouden", zo concludeert Mina. "Met diverse mensen uit die tijd hebben we nog contacten. Hoewel? De groep wordt er niet groter op. We worden allemaal ouder en minder mobiel." Met behulp van thuiszorg en hun directe familie wonen Hendrik Jan en Mina nog steeds zelfstandig op boerderij ´Hoefman´. Het diamanten echtpaar heeft twee dochters en vier kleinkinderen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant