Het was een bijzonder gezicht. Folkloredansers in de Dorpskerk. Foto: Jan Hendriksen,
Het was een bijzonder gezicht. Folkloredansers in de Dorpskerk. Foto: Jan Hendriksen,

Primeur: volksdansen in de Dorpskerk

Algemeen

RUURLO – Een feestelijke middag voor senioren maakte vorige week woensdag deel uit van het uitgebreide programma van de Dorpskerk Openingsweken. En dat leverde een primeur op: het allereerste optreden in de Dorpskerk van de Achterhookse Folkloredansers; nog nooit eerder gebeurd in de 81-jarige geschiedenis van de dansgroep.

Door Jan Hendriksen

Er is in de kerk door de herinrichting een grote ruimte ontstaan met een vlakke vloer, waardoor er veel meer vrijheid is om de indeling van de kerk met stoelen en tafels af te stemmen op wat er plaatsvindt. Men kan er nu dus zelfs (volks)dansen.

"We hebben wel eens in vol ornaat in onze kostuums in de Dorpskerk gezeten. Maar gedanst. Nee, dat is voor ons absoluut een primeur en een bijzonder moment." Janna (73) en Anton (74) Hiddink kunnen het weten. Het Ruurlose echtpaar is al 37 jaar actief voor de Achterhookse Folkloredansers. "In het verleden toen we internationale festivals organiseerden, bezochten we met onze buiten- en binnenlandse gasten steevast zondagsmorgens een oecumenische kerkdienst die in het teken stond van ons festival", zo weet Janna te vertellen.

Ook Gerrit (73) en Hermien (74) Klein Kranenbarg weten zich dat nog goed te herinneren. "Het is bijzondere ervaring om vanmiddag in deze kerk te dansen. We 'kerken' namelijk hier ook", zo laat Hermien weten.

Inmiddels roept Rita van den Berg van de Achterhookse Folkloredansers het publiek op om met een van de folkloredansers mee te dansen. En dat is niet aan dovemansoren gezegd. Natuurlijk ontbreekt de 'Drikusman' niet in het repertoire en als Drikus met zijn Hendrika in het het huwelijk treedt en er een echte boerenbruiloft wordt gevierd ontbreekt natuurlijk de veleta niet. Onder leiding van spölleman Gerrit Hulshof wordt er volop gezwierd. Tussen de dansen door draagt Truus van den Berg het gedicht 'Oldershuus' voor en showen een aantal leden hun prachtige folklorekleding waarbij Dinie te Brinkhof tekst en uitleg geeft.

Niet alleen de folkloredansers maakten gebruik van de mogelijkheid om te dansen. Ook de internationale volksdansgroep De Wisselpas uit Ruurlo en een groep vrouwen van Vrouwen van Nu Ruurlo lieten er hun kunnen zien. De Vrouwen van Nu zorgden voor een heuse feestelijke rollatordans waarbij een advocaatje niet ontbrak.

De bezoekers werden verwelkomd met muziek. Irene Venderbosch en Froukje van Eerde speelden quatre mains op de vleugel en J.D.C. baron van Heeckeren van Kell vertelde gepassioneerd over vroeger en de relatie tussen de bewoners van Kasteel Huize Ruurlo en de Dorpskerk. En die was intens zo bleek uit zijn verhalen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant