Er werden talloze herinneringen opgehaald uit de catechisatie periode. Foto: Jan Hendriksen.
Er werden talloze herinneringen opgehaald uit de catechisatie periode. Foto: Jan Hendriksen.

'Er werd af en toe ook wel kattenkwaad uitgehaald'

Algemeen

RUURLO – In de morgendienst werden zondag in de vernieuwde Dorpskerk van de Protestantse Gemeente Ruurlo – Barchem hen die belijdenis hadden gedaan in de Dorpskerk tussen 1960 en 1975 speciaal welkom geheten door zowel dominee Tinus Gaastra als door dominee Thea Bernard die met emiraat is. Tinus Gaastra was de initiatiefnemer van de 'reünie' terwijl Thea Barnard (83) talloze catechisanten trof die destijds onder haar in de jaren zestig van de vorige eeuw belijdenis hebben gedaan binnen de Hervormde Gemeente Ruurlo. Ruim tachtig catechisanten hadden gehoor gegeven aan de oproep van Gaastra om naar speciale kerkdienst te komen die als thema 'Je bent niets veranderd !!??' had meegekregen met de aansluitende reünie in gemeentecentrum De Sprankel.

Door Jan Hendriksen

In het winterseizoen kwamen in het verleden de jongeren in de leeftijd van rond de achttien jaar massaal naar catechisatielessen. Daar lazen ze samen dan met de dominee de Bijbel, baden ze tot God en bespraken ze allerlei onderwerpen. Dat kon iets van de leer van de kerk zijn. Maar ook voor praktische onderwerpen had men aandacht. Op de zondag voor Pasen, Palmpasen vond dan de openbare belijdenis in de kerk plaats. Veelal in een nieuw pak of jurk die men speciaal voor het 'aannemen' had gekregen van de ouders. Het 'aannemen' was meer dan een simpel ritueel om aan het avondmaal te mogen. Het was meer dan iets 'dat er gewoon bij hoorde'. "We gingen met een vast groepje wekelijks naar de catechisatie. Ik kreeg van mijn ouders evenals zo vele andere catechisanten destijds een nieuw mantelpakje en een gouden ketting toen ik belijdenis deed. Het hoedje dat ik tijdens de plechtige bijeenkomst droeg was 'geleend'. En we zijn 's avonds met een groep catechisanten naar café De Keizerskroon geweest om er 'een' op te drinken", zo weet Rieki Groot Blumink (67) uit Ruurlo zich nog goed te herinneringen. Bert Halfman (67) uit Vorden weet zich niet zoveel meer te herinneren uit die periode. Maar als Rieki ter sprake brengt dat men gezamenlijk een weekeinde naar het Woodbrookershuis in Barchem is geweest begint er bij hem weer iets te dagen. Ook Gerrit Klein Bluemink (71) ging in de jaren zestig naar de 'kattenbak' in het voormalige catechisatiegebouw aan de Domineesteeg zoals de catechisatie ook wel gekscherend werd genoemd. Hij ontkent niet dat er af en toe ook wel een 'kattenkwaad' tijdens de lessen werd uitgehaald.

Kattenkwaad
De vriendinnen Hanneke Meerbeek (73) uit Vorden en Jo Bats (73) uit Ruurlo weten beiden nog precies de datum dat ze belijdenis hadden gedaan: 24 maart 1964. En ook wanneer ze naar het Woodbrookershuis waren geweest. Op dag dat president John F. Kennedy van Amerika werd vermoord: 22 november 1953. "Dat moment vergeet ik nooit weer toen dat nieuws ons bereikte", aldus Meerbeek. De Ruurlose Reinie Oortgiese – Groote Haar (69) vond het jammer dat er uit haar 'belijdenisjaar' geen enkele catechisant aanwezig was op de reünie. "Ik heb op verzoek van dominee Tinus Gaastra diverse mensen benaderd. Maar geen enkele van de 25 is op deze gelegenheid afgekomen. En dat vindt ik best wel jammer."

Herkenning
Intussen komt dominee Thea Barnard in gemeentecentrum De Sprankel tijd en handen te kort. Enkele catechisanten kent ze nog persoonlijk terug zoals Gerrit Hulshof. Van 1961 tot en met 1970 was Bernard predikant binnen de Hervormde Gemeente in Ruurlo en in de jaren daarna in Barchem. Ruurlo mag er trots op zijn dat zij de eerste gemeente in Nederland is en was met een vrouw als predikant. In november 1967 besloot de synode van de Hervormde Kerk namelijk per 1 januari 1968 de vrouw toe te laten tot het ambt van predikant. "Maar ik heb ook catechisatie gehad van dominee Hoving en Rienstra," zo weten een aantal anderen tot slot te vertellen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant