De modelbaan van De Seinpaal. Foto: PR
De modelbaan van De Seinpaal. Foto: PR Foto: René Wolf

Modelspoorvereniging De Seinpaal pakt uit bij dubbel jubileum

Algemeen

RUURLO - Het is al weer tien jaar geleden dat modelspoorvereniging De Seinpaal van het brandweermuseum in Borculo naar de CactusOase in Ruurlo verhuisde. Daar in de CactusOase bleek er niet alleen plaats voor een clubruimte maar ook voldoende ruimte om een bijna 400 vierkante meter grote LGB-baan aan te leggen. Tijdens normale openingsdagen van de CactusOase kunnen bezoekers deze baan zien en in werking stellen. Ook de twee modelspoorbanen in de vitrines kunnen door de bezoeker aanschouwd worden. Op één van deze banen kunnen door een druk op de knop een aantal treinen in gang gezet worden.

Ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van de vereniging en het feit dat de modelspoorders tien jaar hobbyen in de CactusOase wordt in het weekend van 6 en 7 oktober flink uitgepakt met een jubileum-modelspoorweekend. Op beide dagen zijn alle modelspoorbanen van de vereniging in bedrijf te zien. En in tegenstelling tot normaal is de toegang tot het modelspoorspektakel ook nog eens gratis.
In de clubruimte is de N-baan van de vereniging in bedrijf en in de spoortunnel zijn twee werkende banen te zien. Op een van deze banen wordt het treinverkeer volledig automatisch gestuurd door een computer. Op de grote LGB-baan zal dit weekend volop bedrijvigheid zijn. Gastrijders en bezoekers zijn hier van harte welkom om met hun LGB-modellen (analoog of digitaal) te komen rijden en ook is er een deel van de baan gereserveerd voor life steam locomotieven.

Naast de modelbanen van de vereniging kan ook het bouwwerk van een aantal leden bekeken worden. Dit zijn onder meer een klassieke Märklinbaan in de stijl van de jaren 60, een trambaan met daarop een volledig zelfgebouwd schaalmodel van een historische tram, Legotreinen, een in aanbouw zijnde smalspoorbergbaan en op zondag een tropische modelspoorverrassing genaamd Jairuba. Deze baan vol kleine details is bij modelspoorliefhebbers bekend van internationale modelspoorbeurzen.

Op zaterdag zijn ook Modelspoorclubs Veluwezoom en Deventer aanwezig met een modelspoorbaan, verschillende bouwdemonstraties en de verkoop van tweedehands treinen. Modelspoor Aalten is aanwezig met een prachtig aangeklede LGB-baan en werkende stoommachines. De voormalig gastheer van De Seinpaal, het Borculose brandweermuseum, zal het hele weekend acte de présence geven met een brandweerwagen.

De activiteiten rond het jubileum-modelspoorweekend zijn vrij toegankelijk op zaterdag en zondag 6 en 7 oktober van 10:00 tot 17:00 uur, in belevingspark CactusOase, Jongermanssteeg 6, Ruurlo.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant